Doğrudan insan vücudundaki organlara ve dokulara hücre yazabilen robotik bir kol geliştiren New South Wales Üniversitesi (UNSW), 3B biyo-baskı alanındaki potansiyeli daha da genişletmiş oldu.
3B biyo-baskı teknolojisi son yıllarda, canlı hücreleri (biyo-mürekkepler) ve ilaçları içeren biyomalzemeler oluşturmak için zaten kullanılmaktaydı. Aslında bu çalışmaların başlatılma nedeni özellikle kardiyak veya gastrointestinal yamalar oluşturarak bir dizi hastalığı tedavi etmek idi. Her ne kadar hedef bu olsa şu anda biyobaskı daha çok araştırma ve yeni ilaçlar geliştirme için kullanılabiliyor. Vücuda cerrahi olarak implante edilen yapılar oluşturmak, büyük 3B yazıcıların kullanılmasını gerektiriyor ve bu imkanı yaratmak zor. Ayrıca bu yöntem, doku yaralanması ve enfeksiyon riski de dahil olmak üzere kendi risklerini taşıyor. Biyomateryaller genellikle yumuşak, kırılgan yapılar olduklarından, implantasyon işlemi sırasında elle kullanımdan zarar görme potansiyeli de taşıyorlar.Harici olarak oluşturulan 3B yapıları kullanmanın diğer bir zorluğu da, yapı ile implante edildiği doku yüzeyi arasında uyumsuzluk olabilmesi. New South Wales Üniversitesi’ndeki araştırmacı mühendisler ise biyo-malzemeleri doğrudan hedef dokulara implant ederek daha fazla umut vadeden bir çözüm sunuyor.
Prototip aşamasındaki cihaz, mevcut biyo-baskı makinelerinin sağlamadığı pek çok avantaj yaratıyor
Robot kol şeklindeki minyatür ve esnek yazıcı, bir endoskop gibi vücuda sokulabiliyor. Böyle biyomateryalleri doğrudan organ ve dokuların yüzeyine basıyor. F3DB adı verilen robotik kol, harici olarak kontrol edilebiliyor. Ucundaki biyo-mürekkebi çok yönlü bir nozuldan basan yüksek manevra kabiliyetine sahip döner bir kafaya sahip.
Araştırma ekibinden Dr Thanh Ngo Do şu açıklamaları yapmış: “Mevcut 3B biyo-baskı teknikleri, biyomalzemelerin vücut dışında yapılmasını gerektiriyor ve bunu bir kişiye yerleştirmek genellikle enfeksiyon risklerini artıran büyük bir açık alan ameliyatı gerektiriyor. Esnek 3B biyo-yazıcımız, biyo-malzemelerin minimal invaziv bir yaklaşımla doğrudan hedef doku veya organlara iletilebileceği anlamına geliyor. Prototipimiz, esnek gövdesi sayesinde sınırlı ve ulaşılması zor alanlarda çok katmanlı biyomalzemeleri ve farklı boyut ve şekilleri 3B olarak basabiliyor.”
F3DB bir alanda yazdırmayı bitirdiğinde, işleme yeniden başlamak için başka bir konuma yönlendirilebiliyor. Bu cihazın kolon, mide, kalp ve mesane gibi organların tüm yüzeyi dahil olmak üzere geniş alanlara biyo-materyalleri yazdırmak için kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu, mevcut biyo-baskı makineleriyle yapılamayan bir şey.
F3DB’nin arkasındaki ekip, cihazı geliştirmeye devam edecek. Beş ila yedi yıl içinde sağlık profesyonelleri tarafından kullanıma hazır hale geleceğini öngörüyorlar.
Görsel: YouTube