Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Visit Oslo’nun ‘Ben Olsam Gelmezdim’ Temalı Tanıtım Filmi

Visit Oslo’nun ‘Ben Olsam Gelmezdim’ Temalı Tanıtım Filmi

Oslo’nun turizm tanıtım ajansı Visit Oslo, ‘Ben olsam gelmezdim’ temalı sarkastik filmi ile turizm tanıtım filmlerine dair klişeleri ince bir mizahla yıkmayı başarıyor.

Turizm ve tanıtım ajanslarının elinden çıkan o gösterişli ve davetkar filmleri bilirsiniz. Drone çekimleri ile dozu artırılmış görsel şölenler, merak uyandıran epik anlatımlar ve fonda etkileyici bir müzik… Şimdi bu turizm tanıtım filmlerine dair tüm klişeleri unutun. Çünkü Norveç’in başkenti Oslo’ya ait turizm bürosu Visit Oslo, bu formülün tam tersini uyguluyor ve Nordik coğrafyanın, hak ettiği değeri görmediğini düşündüğü şehirlerini kuzey usülü bir mizahla tanıtmayı seçiyor.

‘Bu Gerçekten Bir Şehir mi?’

Filminin kahramanı ve aynı zamanda anlatıcısı dümdüz bir ses tonuyla ve duygularını hiç ifade etmeyen yüzüyle konuşan Oslolu lokal Halfdan’ın ağzından Oslo’ya dair çıkan ilk söz ‘‘Bu Gerçekten Bir Şehir mi?’ oluyor. Ve henüz ilk birkaç saniyesinde izleyenleri ters köşeye yatırmayı başaran film Halfdan’ın Oslo’yu İstanbul, New York ve Paris gibi popüler turistik merkezlerle kıyaslamasıyla devam ediyor. Bu noktada Oslo’yu bir ucundan diğer ucuna yarım saatte yürünebilen bir köye benzeten Halfdan, şehri mimari, tarihi ve gastronomik açıdan da ‘gömmeyi’ ihmal etmiyor. Çünkü Oslo’nun yerlisi Halfdan, Oslo için ‘Maalesef burada yaşıyorum’ ve ‘Ben olsam buraya gelmezdim’ diyecek kadar dürüst olarak ilgimizi çekmeyi çok iyi başarıyor.

Anlatıcı Halfdan’ın kuzeyli mizahı eşliğinde söylediklerini dinlerken bir yandan Oslo’nun kendine has mimarisinden, muhteşem gün batımı manzaralarından, doğasından ve mutfağından görüntüleri eforsuzca izlememiz de bu turizm tanıtım filminin taşıdığı ironiyi daha da parlatıyor.

 

Görsel: Visit Oslo YouTube