Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Vine’ın Önlenemez Yükselişi: Türk Markalara Kısa Bir Vine Özeti

Vine’ın Önlenemez Yükselişi: Türk Markalara Kısa Bir Vine Özeti

6 saniyelik videolar, yeni çerez içerikler olma yolunda.

Ağustos’ta Vine’ın tüm dünyada 40 milyon kullanıcıya ulaştığı açıklandı. Bu rakam elbette bir uygulama ya da platform için hızlı bir yükselişi işaret ediyor. Fakat asıl önemlisi şu 2 soru:

1- Kullanıcılar Vine’da içerik üretiyor mu?
2- Bu içerikler kısıtlı bir kitlenin ötesinde takip ediliyor mu?
Yanıtlar: Evet ve evet.
Geçtiğimiz hafta Vine konusuna eğildik ve uygulama içindeki kullanıcı dinamiklerini araştırdık. Bizi buna iten en önemli nedenlerden birisi, Facebook’ta açılan ve kısa sürede 750 bin takipçiye ulaşan (hakkında konuşanlar sayısı 870 bin) Vine Türkiye sayfası oldu. Özellikle sosyal medyacılar iyi bilir ki, bir konunun Facebook’ta sayfası açılmış ve milyon takipçiye koşuyorsa, o konu sıcak bir konudur. 9gag, 9gag’ın da içerik kaynağı sayılabilecek 4chan/b gibi internet mimi üretim merkezlerinin içeriklerinin kopyalandığı içinde Troll kelimesi geçen mizah sayfaları buna iyi bir örnek. Bu sayfalar sayesinde internet mim kullanımı ve üretimi Türkiye’de sözlük kullanıcılarının ötesine geçip kitleselleşti belki de.
Bugün Türkiye’de de Vine’da önemli bir kitlenin uygulamayı kullandığını, platform içinde biraz vakit geçiren bir çok kişi kolayca farkedecektir. Vine, Türkiye’de kendi fenomenlerini de yaratmaya başladı. Üstelik Twitter’dakinden çok daha hızlı bir takipçi artışıyla yükseliyor Vine fenomenleri. Kimi mizah ve video konusunda önceden bildiğimiz isimler, kimi kendi mizah dillerini yaratıp popüler kültürün dilini çok iyi konuşan zeki gençler. Türkiye’deki Vine kullanımında mizah dışında taşıyıcı bir öğe şimdilik görünmüyor.
Bir yandan da Türkiye’deki popüler Vine esprileri bazı klişeler içine sıkışmış durumda. Bir tepkinin versiyonlarını (kız/erkek, yabancı/Türk, toplum içinde/yalnızken) çekmek, herkes için çok kolay üretilebilir ve gülünebilir bir içerik olarak Vine’da tavan yapmış görünüyor. Burada Cem Yılmaz’ın 1990’larda mizahımıza kattığı “Türk olmak” esprisinin hala iş yaptığını gözlemleyebilirsiniz.
Şüphesiz Vine’da Türkiye’nin en önemli fenomenlerinden birisi Hakan Hepcan. 140 bin takipçiye yaklaşan performansı ile Hakan Hepcan bir çok Vine miminin de yaratıcısı. Kendine özgü yüz ifadesini ve “cocumuyo” kelimesini takipçilerine de video ödev olarak verip onları yayınlayan Hakan’ın Vine çalışmalarını topluca şu videoda izleyebilirsiniz. (1’07″de çalan remiks).
https://www.youtube.com/watch?v=QR80iPmzp4o
Bir başka popüler kullanıcı Erkan Aker. “yabancı versiyonu / Türk versiyonu” mimini başarıyla uygulayarak ünlendi. Bu günlerde skeç tarzı kısa videolar yapıyor bugünlerde.
https://www.youtube.com/watch?v=D4rJ4ID4Zj4
Behzat Uygur’un oğlu Nejat Uygur da Vine’da arkadaşlarıyla eğlenceli videolar çekerek hızla yükselen isimlerden biri. Babasıyla birlikte oynadığı şu video gerçek bir efsane.
Bobiler‘den yetişen Educatedear da Vine’ın başarılı Türk kullanıcılarından. Kolay durum esprilerinin ötesine geçerek daha yaratıcı işler çıkartan Educatedear, kısa süreli şöhretlerden daha uzun süre içerik üretebilecek bir profil gibi görünüyor.
https://www.youtube.com/watch?v=wIitRxH776E
Bu videoda seslendirmeye yardımcı olan Gizem’in de kendi Vine hesabı mevcut.
Vine’da kullanıcıların hızlı popülerleşmesinin en önemli sebeplerinden birisi revine özelliği. Yani daha önce şurada anlattığımız, internetlere Tumblr’ın bir hediyesi olan “beğendiğin içeriği profilinde paylaş” özelliği. Bu sayede iyi bir içerik üreticisini keşfetmek ve paylaşmak, içeriği sadece tüketenlere de profillerini doldurabilmeleri için bir fırsat yaratıyor.
Vine’ın bir başka popüler kullanımı da #remake. Çok popüler olmuş bir Vine videosunu tekrar tekrar çekmek olarak düşünebiliriz bu etiketi. Bu alışkanlığın faydası da, kendisi yaratıcı içerikler üretemeyen kullanıcılara, basit tekrar videoları ya da taklitlerle içerik üretme imkanı vermesi. Bir çok popüler kullanıcı takipçilerinden #remake videoları çekmelerini istiyor ve bunları revine ederek takipçilerini ödüllendiriyor.
Türkiye’de gündelik mizahın ötesinde yaratıcılıkta işler çıkaran hesaplardan en dikkat çekeni de, Multitap’ın solisti Slim Siyami Sümer’in hesabı. Selim’in ünlü işlerinden bir tanesini de ekleyelim.
https://vine.co/v/b2zHpJdmlzp/
Vine dünyasında neler oluyor takip etmek için Vine etiketimize de bir göz atmayı ihmal etmeyin.