Netflix, Hulu gibi hizmetleri sürekli duyuyoruz, ancak VPN’den de bağlansak, ABD’li bu şirketlerin sunduğu içeriğe paramızla bile erişemiyoruz. Bunun ana sebebi telif konusu. Bugün dizi ve filmlerin dağıtımlarında hala en büyük paralar, tv kanallarına yapılan yeniden satışlarda kazanılıyor. Bir dizi ABD ile aynı anda buradan izlenebilir olursa Digiturk kanalları’nın, CNBC-e’nin bunlara para verip tekrar göstermesi de çok anlamlı olmaz. Tabii bittorent teknolojisi sayesinde bu içeriklere korsan erişim kolaylaştıkça bunun yarattığı baskı sayesinde Lost’un son bölümünü ABD’den iki saat sonra burada yayınlandı, Game of Thrones yeni bölümlerini CNBC-e, ABD yayınının ertesi günü burada gerçekleştiriyor. Telif konusunun bir başka tarafı da fiyatlandırmada sorun yaratıyor. ABD içi yayın için anlaşılan telifle küresel yayın için anlaşılan telif elbette Netflix ve Hulu’nun tüm birim fiyatlamasını da değiştiriyor. Şimdilik hedeflemeyle bu işi çözememiş olmaları ilginç tabii.
Viki: İnternetten Dizi ve Film İzleme
Singapurlu Viki, Türkçe dahil birçok dilde altyazı desteği ve gittikçe büyüyen içerik tabanıyla dünyanın Netflix'i olma hedefinde.
ABD çıkışlı içeriklerin dünyaya internet üzerinden sunulmasıyla ilgili bu açık, farklı şirketlere fırsatlar yaratıyor. Viki de Singapur’dan çıkma bir çevrimiçi dizi ve film izleme sitesi. İçinde çok ciddi bir içerik var ancak tahmin edebileceğiniz gibi içeriklerin ağırlığı Uzakdoğu yapımları. Bir çok yapımı Türkçe altyazı ile izleyebiliyorsunuz. Biraz deşince benim ilgimi çeken Japon Anime arşivi dikkatimi çekti. Tezuka’nın efsanelerinden Jungle Emperor Leo‘yu Viki’de izlemek mümkün örneğin.
TWA’in haberine göre şirket ABD’li Slingmedia kurucusu ve eski Xbox takım üyesi Blake Krekorian ile Monkey Survey kurucusu (ve de Facebook COO’su Sheryl Sandberg’ün kocası olan) Dave Goldberg stratejik kurula ortak olarak dahil etmiş ve hedefleri büyütmüş. Viki şimdi Netflix’in yapamadığını yaparak küresel bir içerik dağıtımcısına dönüşmek istiyor.
Chromecast gibi bilgisayardan tv ekranına kolayca görüntü aktaran cihazların yaygınlaşması, Viki gibi içerik dağıtıcılarının, Apple TV benzeri platformlara dahil olmalarına bile gerek kalmadan anaakım içerikleri tükettiğimiz birincil kaynaklarından biri olmasını sağlayabilir. Viki’nin ağırlıklı Güney Kore yapımı içerikleri de bu gelişme sonucu otomatik olarak dünya popüler kültüründeki Güney Kore damgasını güçlendirebilir.