Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Google Chromecast ve TV’nin Geleceği

Google Chromecast ve TV’nin Geleceği

TV'ler gittikçe akıllanacak mı, yoksa sadece basit birer ekrana mı dönüşecekler?

Google’ın dün tanıttığı Chromecast adlı ürünü, platformlar arası içerik savaşında önemli bir adımı işaret ediyor.

Yıllardır TV üreticileri ekranları daha akıllı yapıp, mobil cihazlarımızdakilere benzer uygulama ve platform dünyasını bu TV’lere de engetre etmeye çalışırken, tüketiciler için TV kelimesi artık ekranın kendisinden ziyade içeriği (kanal, platform, dizi, video, vb.) tanımlamaya başladı. TV başına geçmek demek, ekrana bağlı kutularımızdan birisini kullanarak içerik izlemek demek artık. Bizim TV’mize bağlı cihazlar: Digiturk, D-Smart, PS3 (dolayısıyla bir Bluray oynatıcı), ses sistemi (ve onun DVD oynatıcısı), doğrudan bilgisayara indirdiğimiz içerikleri oynatmak için kullandığımız USB çubuk, Apple TV. Ben internette gezerken karşıma çıkan ve süresini uzun bulduğum YouTube ve Vimeo videolarını daha sonra seyretmek üzere işaretleyip Apple TV sayesinde eriştiğim hesaplarımla TV’den izleyebiliyorum. iTunes’dan film kiralama opsiyonu da gerçekten çok kullanışlı, sinemada kaçırdığım Çalgı Çengi gibi filmleri Apple TV sayesinden çok kolayca izleyebiliyorum, Senna gibi çok önem verdiğim filmleri satın alıp arşivde tutabiliyorum.
Tabii asıl önemlisi, video içeriğin büyük bir kısmını hala bilgisayar, tablet ve en önemlisi cep telefonu başında tüketiyoruz. Mobil cihazlarımızdan TV’ye görüntü ve ses gönderebildiğimiz cihazlar piyasada var. Apple TV’nin de bir işlevi bu zaten. Fakat Google Chromecast, bu cihazların hepsinden yenilikçi ve ucuz.
Chromecast, TV’nin HMDI portuna bağlanan bir çubuk. Kablosuz ağ üzerinden mobil cihazlarınızdan görüntü gönderebilmenize olanak tanıyor. Android ve iPhone’la (iOS) çalışabilen cihaz, Mac ve Windows bilgisayarlar üzerinden de Chrome tarayıcısı ile çalışıyor. Chrome’da izlediğiniz (Silverlight ve Quicktime videoları dışında) neredeyse tüm videoları TV’nize kolaylıkla gönderebileceğiniz bir sistem tasarlanmış. Chromecast’in ABD satış fiyatı 35 dolar ve bu fiyata 3 aylık Netflix üyeliği de dahil.
Google, Chromecast’i uluslarası bir ürün olarak planladığını söylüyor ve ABD dışında da satışa çıkacağını belirtiyor. ABD dışında resmi satışın ne zaman başlayacağı henüz belirtilmemiş.
Chromecast gibi mobil cihazdan içeriği kolayca TV’ye aktarabilecek ve ucuz cihazlar, tv içeriği ve yayını konusunda alışkanlıklarımızı yeni bir yöne doğru değiştirebilir.