Giyilebilir teknoloji son sürat ilerliyor. Güneş kreminizi ne zaman sürmeniz gerektiğini söyleyen akıllı etiketler, ekran işlevi gören dokumalar ve doğrudan insan cildine basılan sensörler gibi çok etkileyici projelerle karşılaşıyoruz son yıllarda. MIT araştırmacıları da bu alanda önemli bir yeniliğe imza attı ve ekibin geliştirdiği akıllı kumaş dünya genelinde ses getirdi.
Bu akıllı kumaşı geliştiren araştırma ekibi Yoel Fink liderliğinde çalışıyor ve Yoel Fink on yıldan fazla bir süredir akıllı tekstil alanının en iyilerinden biri olarak tanınıyor. Hatta Fink ve ekibi 2010 yılında da çok ses getiren bir projeye imza atmışlardı. O projede de sesi algılayan ve kumaşı hassas bir mikrofona dönüştürülebilen lifler geliştirmişlerdi. Yeni akıllı kumaş ise tekstil alanında adeta yeni bir çığır açıyor. Bu kumaş; veri toplayabiliyor, bu verileri hafızasında saklayabiliyor ve işleyebiliyor. Fink bu araştırmayla; ilk kez tekstile verileri dijital olarak depolama ve işleme özelliği kazandırdıklarını ve tam anlamıyla programlanabilen ilk kumaşı geliştirdiklerini vurguluyor.
Artık kumaş, sıcak tutan ve bedeni koruyan bir materyalden çok daha fazlası olacak
Ekip, şimdiye kadar geliştirilen elektronik liflerim analog olduğuna, elektrik sinyalleri taşıyabildiklerine ama dijital veriyi taşıyamadıklarına dikkat çekiyor. Bu nedenle ekip, kendi araştırmalarında tüm yaratıcılıklarını tekstil liflerine bu tür bir yetenek kazandırmaya adamış.
Polimer liflerin içine koymak üzere yüzlerce silikon dijital çipin bir döküm kalıbına yerleştirilmesi gerekmiş. Ekip, bu süreci dikkatli bir şekilde kontrol ederek, baştan sona yüzlerce dijital çip ve sürekli bir elektrik bağlantısı ile donatolmış onlarca metre uzunluğunda bir lif oluşturmayı başarmış. Lif, normal bir iğne deliğinden geçebilecek kadar ince ve kumaşlara gizlice dikilebiliyor. En az 10 yıkama boyunca bozulmadan dayanıyor.
Araştırmacılar veri girerek, depolayarak ve okuyarak dijital fiberlerinin işlevselliğini test etmişler. Herhangi bir güç kaynağı kullanmadan yapılan bu işlemlerde fiberlerin; iki ay boyunca 767 kilobit ful renkli bir kısa bir film dosyası ve 0,48 megabayt müzik dosyasını saklayabildiğini görmüşler. Ayrıca, 1.650 bağlantıdan oluşan bir sinir ağını da kumaşa entegre ederek yapay zekayı da işin içine katmışlar.
Araştırmacılar, dijital fiberin kullanıcı hakkında 270 dakikalık vücut ısısı verilerini topladığı bir versiyonu bir gömleğin koltuk altına dikerek de testlerini sürdürmüşler. Sistem, ter verilerini kullanarak bunun kullanıcı tarafından gerçekleştirilen farklı fiziksel aktiviteler arasındaki ilişkisini bile algılayabilmiş ve hangi aktiviteye katıldıklarını yüzde 96 doğrulukla belirleyebilmiş.
Dolayısıyla bu akıllı kumaş, düzensiz kalp atışı veya solunum azalması gibi erken hastalık belirtilerini tanımak için kullanılabilecek. Vücut hakkında sürekli veri toplayarak uzun vadeli sağlık takibi için fayda sağlayabilecek.
Bilim adamları, bu tekstil lifini geliştirmeye devam etmeyi ve daha fazla alanda kullanılabilir hale getirmeyi planlıyor. Sonraki adımlarda, kumaşı kontrol etmek için şu anda kullanılan harici cihazın yerine bir mikro denetleyici eklemeyi hedefliyorlar.
Görsel: MIT