Her ne kadar son yıllarda dişilik kavramının belli kalıplara sokulmasına karşı durulsa bile toplumun bir kısmı statükoyu kabul edip yerleşmiş algıları sürdürmeye devam ediyor. Markalar, tüm bu algıları yavaş yavaş olsa da değiştirebilecek güce ve etkiye sahip. Veet Türkiye’de kadınların tüylerine gönderme yaptığı bir reklam filmi yayınladı.
Havas İstanbul tarafından Veet Türkiye için #AntiPrenses sloganıyla hazırlanan reklam filmi kadınları kalıplara sokan prenses kavramını karşısına alıyor. Basmakalıp yargıların bireyler üzerinde oluşturduğu yıkıcı etkileri tersine çevirmek isteyen Veet Türkiye prenses kelimesine karşılık #AntiPrenses ile geliyor.
Reklam filminin başrolünde 4N1K dizisinin ve filminin oyuncusu Gözde Mutluer bulunuyor. 1991 doğumlu oyuncu reklam ve dizi oyunculuğu dışında kadın portreleri üzerine yaptığı illüstrasyonlar da bulunuyor. Sıla’nın da albüm kapaklarını için çizimler yapan Mutluer’in çalışmalarına buradan ulaşılabilirsiniz. Reklam filmi Gözde Mutluer’in üst üste dizilmiş televizyonları yıkması ile başlıyor. Ekranların her birinde kadınlar hakkında farklı bir tabu yer alıyor.
Kadın olmanın getirdiği dayatmalar üzerine eleştirel bir yaklaşım sergileyen reklam filmi aynı zamanda sosyal medya beğenilme kaygısına da gönderme yapıyor. Gerçeklikten uzak filtrelerden, yüzdeki kırışıklıkların sosyal medyadaki beğenilere etkisinden bahsediyor. Durum ne olursa olsun özgün ve kendin olmayı benimsemenin kişisel mutluluk ve özgüven getireceği aşikar. Sosyal medyada yapılan incitici yorumları takmamak en gerçekçi çözüm olarak gözüküyor.
adidas, 2017 yılında, bacaklarındaki tüyleri sergilemekten çekinmeyen model Arvida Byström ile adidas Superstar Bold ayakkabısının bir fotoğrafını paylaşmıştı. Sosyal medyadan gelen tepkilere rağmen sakinliğini koruyan model duruşunu bozmamıştı. adidas Türkiye sayfasında da paylaşılan fotoğrafa hem kadınlardan hem de erkeklerden pek çok olumsuz yorum gelmişti. Veet Türkiye de dişilik kavramını sorgulayan reklam çalışması ile prenses olmanın neyi gerektirdiğini sorguluyor. Eğer prenses olmak çıt kırıldım olmak ve belli bir kalıplara sokulmaksa prenses olmak yerine #AntiPrenses olmanın tercih edilebileceğini göstermiş oluyor.
“Nerede ne zaman istersem, Veet’lesem nasıl istersem.” sözleriyle sona eren reklam filmi, kadınların tüylerini alıp almamasının tamamen kendi tercihi olması gerekliliğine vurgu yaparak bitiyor. Antiprenses etiketiyle paylaşılan reklama sosyal medyadan da yorumlar geldi.
Görsel: YouTube