Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Umberto Eco’nun Çocukça Sorularına Sevimli İllüstrasyonlar

Umberto Eco’nun Çocukça Sorularına Sevimli İllüstrasyonlar

Sanat yönetmeni Kübra Cenk, Umberto Eco'nun son kitabı "Numero Zero" (Sıfır Sayı) içinde bahsi geçen çocuksu oyunları illustrasyonlara dönüştürdü.

Ünlü İtalyan düşünür ve bilim adamı Umberto Eco, 2015 yılının sonlarına doğru yeni kitabı Numero Zero (Sıfır Sayı) isimli kitabını yayınladı. Kitabın kahramanı Colonna, Gladio davalarının görüldüğü 1992 yılında emeklilik yaşlarına yaklaşan bir yazardır. Gazete ve dergilerin yayına girmeden önce basılan sayılarına verilen isim olan Sıfır Sayı referansıyla da Colonna, bir yıl boyunca hiç yayına girmeyecek 12 tane sıfır sayı yönetmesi için bir iş teklifi alıyor ve bu deneyimin de kitaplaştırılması isteniyor.

Hikayesinin daha çok yazar ve edebiyat dünyasına dönük olduğu Numero Zero içindeki bir kesit, sanat yönetmeni Kübra Cenk‘in aklında şimşeklerin çakmasına, yıldırım düşmesine ve burnunun dibinde ilham kaynağının belirmesine neden oluyor. Kitabın bir bölümünde “Aptal Sorulara Aptal Cevaplar” isimli bir oyun oynanıyor ve bu tam olarak küçükken sahip olduğumuz soru üretme yöntemi.

Umberto Eco’nun sorduğu çocuksu soruları Kübra Cenk, anlatılan dünyanın naif aptallığıyla bizlere sunuyor. Kübra Cenk’in izni, önsözü ve Türkçe çevirileriyle Bigumigu’da yayınlıyoruz;

‘”..bizim cins cins deliler olduğumuzu düşünebilirler…” diyordu kitapta. Son hızda İstanbul’u turladığım metroda beni durduran cümleyle karşılaşmıştım.

Kitabın o bölümünde eğlenceli bir oyun oynanıyordu. Tıpkı küçüklüğümüzde kalemi kaşık, tabağı araba direksiyonu olarak hayal edebildiğimiz yaşlardaki gibi. Zihnin sınırlarını kaldırıp, tüm bildiklerimizi yok sayarak hayal ettiğimiz zamanlardaki gibi, çocukluğumuzdaki gibi.

“Aptal sorulara aptal cevaplar”dı oyunun adı. Kitapta, karakterler arasında doğaüstü, garip diyaloglar geçmeye başlamıştı. Tam da illustrasyonun tanımı gibi doğada benzeri görülmeyecek türden garipliklerdi. Hepsi de kalemle renklendirilip, gerçek dünyamızda hayat bulmayı bekliyordu.

İşte ünlü İtalyan düşünür ve bilim adamı Umberto Eco’nun son kitabı ‘Numero Zero’ nun resmedilmiş gariplikleri…


Neden hep kadınlar hamiledir?

Çünkü adamlar da hamile olsaydı jinekologlar ne yapacaklarını bilemezlerdi.


Muz neden ağaçta yetişir?

Çünkü yerde yetişseydi timsahlar onları hemen yerdi.



Neden tırnaklar uzar da dişler uzamaz?

Çünkü o zaman nevrotikler dişlerini yerdi.


Parmaklarda neden tırnaklar vardı?

Çünkü gözbebekleri olsaydı, onlara göz denirdi.


Neden popo altta baş üsttedir?

Çünkü tersi olsaydı banyo ve tuvalet tasarlamak çook zor olurdu.



Neden aspirin hapları iguanalardan farklıdır?

Çünkü tam tersi olsaydı hayal edin neler olurdu!


Neden dik açı doksan derecedir?

Kendi söz hakkı olmamıştır, başkaları öyle olmasına karar vermiştir.

Görsel; Kübra Cenk