Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Üçgen Kabinde Doğayla Baş Başa

Üçgen Kabinde Doğayla Baş Başa

Robin Falck, Neste için tasarladığı Nolla adlı kabinle doğada sıfır karbon ayak izi bırakan konforlu bir konaklama imkanı sunuyor.

Şehirden kaçıp doğada soluklanmak istediğimiz dönemlerde konaklama imkanı sunan ilginç mikro yapılara, kapsül evlere ve kabinlere sık sık yer verdik. Bunlar arasında Robin Falck’ın Finlandiya yasalarına göre ruhsat gerektirmeyecek kadar küçük bir boyutta tasarladığı minik kabini de vardı. Falck, yenilenebilir enerji şirketi Neste için Nolla adlı yeni bir kabin daha tasarladı.

Sıfır emisyonlu sürdürülebilir kabin

Nolla oldukça karakteristik bir görünüme sahip. Çocukluğumuzda iskambil kağıtlarıyla yaptığımız evlere benziyor. İçeriden bakıldığında küçük ama konforlu bir yatak odası gibi. İsmi ise Fince’de “sıfır” anlamına geliyor. Sıfır emisyonlu sürdürülebilir bir yapı olması nedeniyle bu ismi almış. Böylece içinde konaklayan doğaya duyarlı misafirlerine de sıfır endişe vaadinde bulunuyor.

Kolayca yeri değiştirilebiliyor ve kolayca onarılabiliyor

Tamamen yerel çam ve kontrplaktan yapılmış olan Nolla’da, herhangi bir bağlayıcı malzeme kullanılmış. Aksine parçaları büyük bir puzzle misali birbirine geçiyor ve vidalarla bir arada duruyor. Nakliye, monte ve demonte süreci de büyük araçlar ve ağır makineler olmadan gerçekleştirilebiliyor. İster düz ister eğimli herhangi bir arazi üzerinde durabilen ayaklı kaideleri ayarlanarak kullanıcıya yer seçimi konusunda özgürlük sunuyor. Ayrıca yerini istediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz. Yapımında herhangi özel bir parça da kullanılmamış. Bu sayede hasar gören herhangi bir ahşap parçanın aynısını, kullanıcı kendisi yeniden yapabiliyor. Böylece kabinin onarımı kolaylaştırılmış. Amaç tüketim kültürünün çöpe at-yenisini satın al dayatmasına karşı, kullanıcıyı onarıma teşvik etmek.

Nolla ile seyahatlerinizde daha azını (daha az bagaj, daha az atık) yanınızda götürmeniz hedeflenmiş. Tamamen güneş panelleriyle çalışan kabin, konaklama süresince sıfır karbon ayak izi vadediyor. İki yatağı, masası ve bir de sobası bulunuyor. Soba, tamamen atıktan yapılan yenilenebilir dizelle çalışıyor.

Falck’ın yeni tasarımlarını, Facebook sayfası ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.

Doğaya Dostu Bir Kabinde Doğayla Baş Başa Doğaya Dostu Bir Kabinde Doğayla Baş Başa Doğaya Dostu Bir Kabinde Doğayla Baş Başa Doğaya Dostu Bir Kabinde Doğayla Baş Başa

Doğaya Dostu Bir Kabinde Doğayla Baş Başa

Görsel: Instagram