Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ulusal Bayrağını Değiştiren Yeni Zelanda’da Finale Kalan Son 4’lü

Ulusal Bayrağını Değiştiren Yeni Zelanda’da Finale Kalan Son 4’lü

Kolonileşme ve sömürge dönemini geride bırakmak isteyen ülkede finale kalan son 4 eser belli oldu.

Yeni Zelanda, uzun bir süredir ulusal bayrağını değiştirmek için çalışmalar yürütüyor. Seçici kurul, ilk etapta 10.000 bayrak tasarımı arasından 40’ını seçmişti. Bugün ise bu çalışmalar da elenerek finale kalan 4 tasarım açıklandı.

Finale kalan çalışmaların dikkat çeken noktası iste ülkenin yerel değerlerinden olan Kaz Otu’nun baskın çoğunluk olması. 3 çalışmada bulunan Kaz Otu’nun yanı sıra 4. tasarım da Koru şeklini sembolize ediyor ve bu da Māori sanatında kıvrılmış Koru Otu’nun formlarından birisi.

Yeni Zelanda hükümeti, bayrak değiştirme sürecinde Kasım ayında bir referandum düzenleyecek ve 4 bayrak arasından en iyi çalışmayı halkla beraber seçecek. Mart ayında ise ikinci bir referandum düzenlenerek yeni bayrak ile mevcut bayrak kozlarını paylaşacak. Ve ancak o zaman Yeni Zelanda’nın kimliğini değiştirip değiştirmeyeceği belli olacak.

Hükümet ve halkın büyük kısmı bu değişikliğe olumlu baksa da New Zealand Herald tarafından yapılan ankette Yeni Zelanda’nın %53’ü mevcut bayraktan memnun. Yeni Zelanda’nın ulusal bayrağı konusunda aldığı karar, finale kalan işler ve tercihlerle birçok tartışmaya yol açsa da alınan radikal kararla birlikte takip edilmesi gereken bir gelişme olmaya devam ediyor.


Görsel; Yeni Zelanda Hükümeti