1990’ları hatırlayabilecek yaştaysanız Türkiye gündeminden gelip geçen ünlü isimlere de ziyadesiyle aşinasınızdır. Bitmek bilmeyen polemikler ve ilişki ağları adeta pek çok ismin şöhret basamaklarını tırmanmasını sağlamıştı. Şimdilerde magazin dünyamız bu kadar fazla karaktere ev sahipliği yapmadığından mıdır yoksa uluslararası magazinle dikkatimiz mi dağılıyor bilinmez, eskisi kadar karşılaşmıyoruz bu haberlerle. Öte yandan da Sevda Demirel’in “Ne, ne dedin sen?” çıkışı veya Seda Sayan’ın Erol Köse’ye yaptığı atar gibi unutulmazlarımız var. Mart aylarında ise Gülben Ergen ve Seren Serengil kavgası yeniden alevlenmiş ve çokça konuşulmuştu. Türkiye’nin ilk magazin YouTube kanalı olduğunu belirten Şokopop da tam bu kavganın üzerine, zengin içeriği ve arşivleriyle hızlı bir çıkış yaptı.
Kavga, polemik, basitlik, skandal hepsi bu kanalda
Magazine ve popüler kültüre olan ilgisi ilk videosundan itibaren anlaşılabilen Şokopop, ilk serisini Gülben Ergen ve Seren Serengil ilişkisi üzerine Kan Davası isimli serisiyle yaptı. 3 bölümden oluşan seri hem ses getirdi hem de dikkat çekti. Ardından Petek Dinçöz’e odaklanan bir seri yaptı. Ve bu dönemde Can Tanrıyar Kan Davası serisine telif haklarından ötürü itiraz etmiş ve videoları kaldırtmıştı. Bunun üzerine Şokopop’tan bir açıklama da gelmişti. Şu anda Kan Davası, YouTube’da değil Facebook’ta kendine yer edindi, yani Türkiye magazini kendini yaşatmaya devam ediyordu. Fakat 16 Haziran’da yayınlanan duyuruyla beraber Kan Davası serisi tekrardan YouTube’a tek parça olarak yeniden yüklendi.
Şokopop, 3 serisini Bir Bacının Anatomisi başlığıyla Seda Sayan üzerine yaptı. Türkiye magazini ve popüler kültürü ne kadar kabullensek de itiraz da etsek her zaman kendini merak ettiren bir konu. Tamamen dışında kalmayı bile seçsek bölük pörçük bir şeyler duyuyor ve takip ediyoruz. Şokopop videolarında hem kendi uslubuyla zaman yolculuğuna çıkarıyor hem de gıybet açlığına şifa gibi geliyor.
Arşivler açılsın
Kanalda videolar ortalama 15 – 20 dakika bandında. Bir Bacının Anatomisi’nin son bölümü ise 40 dakika. Ancak hazırlanan metin, kurgu ve sunum anlatımı güçlendiriyor. Ayrıca videoda kullanılan arşiv görüntüler ve gazete küpürleri videoların prodüksiyon aşamasında yoğun emek olduğunu belli ediyor. Hem bu üretim temposu hem de içeriğiyle özellikle yaratıcı sektörde çalışanların dikkatini çeken ve dalga dalga popülerliğini artıran Şokopop ile röportaj yaptık. Kanalın gelecek planları, beklentileri ve çalışma dinamikleri üzerine konuştuğumuz röportaja geçelim.
Şokopop’u YouTube ve Instagram‘dan takip edebilirsiniz.
Türkiye’nin yakın geçmişinde Şokopop’a konu olabilecek çok renkli olaylar ve insanlar var.
Kanalı kurarken temel motivasyonun neydi? Hangi istek seni Şokopop’u yaratmaya itti?
YouTube Türkiye’de popüler kültüre dair izlemek isteyebileceğim içerik bulamamak beni Şokopop’u kurmaya itti.
Magazine dair bu birikimi nasıl elde ettin? Hali hazırda sahip olduğun bir şey miydi kanal için mi derledin?
Magazine olan tutkum bu alanda bir kanal açmama sebep oldu. Yani birikimimi paylaşabilmek için video çekmeye başladım. 🙂 Daha önce arkadaş sohbetlerinde anlattıklarımı daha geniş kitlelerle paylaşmak istedim.
Videoların prodüksiyon aşamasında yoğun bir veri araştırma, derleme ve yayına hazırlama süreci açıkça görülüyor. Bir videoyu yayına hazırlamak ne kadar zamanını alıyor?
Bütün işi tek başıma yaptığım için metin yazımıyla başlayıp kurgunun bittiği ana kadar yaklaşık 10 günümü alıyor bir videonun çıkması. Bu sebepten şimdilik az sayıda video yayınlayabiliyorum.
Bir açıdan Türkiye’nin unutulmuş, yeni imajlarla üzeri çizilmiş tarihine de indiğin için beklenmedik tepkiler alıyor musun? Seni en çok şaşırtanı ne oldu?
Aldığım tepkilerin tamamına yakını son derece olumlu. 🙂 Özellikle 1990’lar ve 2000’ler başlarını hatırlayabilenler aynı benim gibi sıkı bir duygusal bağ kurmuşlar. O yılların televizyon kültürüyle ve bugün değişen atmosferdeki o yılların görselleriyle hafıza tazelemek adeta 90’lardan esen tatlı bir meltem etkisi yaratıyor.
Tam zamanlı olarak Şokopop ile mi ilgileniyorsun yoksa giderlerini karşılamak için başka işlerle de meşgul müsün?
Şokopop’tan henüz bir gelir elde edemediğim için freelance kurgu işleri yapıyorum bir yandan.
Kanalın için bir ömür biçtin mi? Aklımıza gelen her ünlünün serisi tamamlandıktan sonra Şokopop’u neler bekliyor?
Şokopop’a bir ömür biçmedim. Aslında bütün ünlülerin biyografi serisini yapmak gibi bir düşüncem yok. Furyaları ve fenomenleri de mercek altına alacağım. Türkiye’nin yakın geçmişinde Şokopop’a konu olabilecek çok renkli olaylar ve insanlar var. Yani daha uzun bir süre buralardayım. 🙂
Görsel: Şokopop