Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türkiye’de Vine’ın Etkisi ve Yarattığı Fenomenler

Türkiye’de Vine’ın Etkisi ve Yarattığı Fenomenler

2013'te hayatımıza giren Vine 6 saniyelik videolarıyla onlarca fenomen yarattı ve yeni kariyer modelleri sundu.

Haziran 2012’de kurulan ve Ekim 2012’de Twitter tarafından satın alınan Vine, 6 saniyelik videolar yüklenebilen bir sosyal mecra olarak Ocak 2013’te hayatımıza girmişti. Uzun uzun videolar çekmenin moda olduğu, zaman sınırlamasının olmadığı bir dönemde yayına başlayan Vine bizlere yaratıcılığın farklı formatlarda da ortaya çıkabileceğini ispatladı. 27 Ekim 2016’da ise küçülmeye giden Twitter’ın Vine’ı kapatma kararı aldığı açıklandı. Ve böylece bir dönemin sonu gelmiş oldu. Fakat Vine, yarattığı etki ve ilham verdiği insanlarla kolay kolay hafızalardan silinmeyecek.

Vine, kısa video paylaşmanın da bir trend olabileceğini ispatlayınca Instagram da video paylaşma özelliğini bünyesine katmıştı. Bu dinamikleri içinde Vine, video içerik üretimi içine yeni bir parametre koyarken reklam ve pazarlama dünyası bir iletişim alanına daha kavuşmuş oldu. Sinema dünyası ise bu formatı kucaklayarak festivallerde yer verdi. Tribeca Film Festivali, Vine’lara özel olarak #6SECFILMS yarışmasını hayata geçirmişti.

Türkiye’de ise Vine aracılığıyla birçok isim hayatımıza girdi ve zaman içerisinde internet fenomeni unvanına kavuştu. Bu topluluğun genişlemesindeki en büyük etkenlerden birisi de fenomenlerin birbiriyle çektiği Vine’larla sürekli olarak paslaşmalarıydı. Vine’da fenomen olup oyunculuklarıyla sinema ve dizi dünyasına geçen, dijital dünyada içerik üreten, reklam kampanyalarının yüzü olan birçok isim var. Türkiye’deki Vine fenomenlerin birkaçını ve onların unutulmaz Vine’larını derledik.


Sina Özer ve Nejat Uygur

Vine’larıyla kendi topluluğunu yaratmayı başaran Sina Özer ve Nejat Uygur, 2014’te Tadelle’nin de reklam kampanyasının yüzü olmuştu. Nejat Uygur’un babası Behzat Uygur’la çektiği Vine ise hafızalara kazınmıştı.

https://vine.co/v/hA6FPviAlpT/

https://vine.co/v/heqpAwhFXW3/

https://vine.co/v/hJpn3Lr7Zbg/


Eylül Öztürk

Memelimestan rumuzuyla tanınan Eylül Öztürk, çektiği Vine’larla önce sosyal medyada sonra da televizyon programlarında ses getirerek oyunculuk kariyerini yukarı taşımayı başardı.

https://vine.co/v/hQFrFXqdlrh/


Cem Gelinoğlu

Vine’da hazırladığı mini dizilerle tanınan Cem Gelinoğlu, kurgusal karakteri Ali Kundilli ile iki uzun metraj film yarattı.

https://vine.co/v/hQBIHua7ZaT/


Hakan Hepcan

Vine’ın en çok takip edilen yerel kullanıcılarından olan Hakan Hepcan, Twitter’da Cem Yılmaz ile olan tartışmasıyla oldukça konuşulmuştu. Şu anda ise müzisyen olarak yaşantısına devam ediyor.

https://vine.co/v/hvH00M1KaxJ/


Halil Söyletmez

Vine ile fenomen olan bir diğer isim de Halil Söyletmez. Vine’da 2 milyon takipçisi olan Söyletmez, YouTube’da düzenli içerik üretiyor ve komedyen kimliğiyle öne çıkıyor.

https://vine.co/v/OBBWxPQbxKF/


Halil İbrahim Göker

Vine’da başlayan eğlenceli içerik üretimine Snapchat, Instagram ve Facebook üzerinden devam eden Halil İbrahim Göker‘in Vine’da 1.4 milyon takipçisi var.

https://vine.co/v/MDQWK6JKq5r/


Aykut Elmas

Vine topluluğunun en komik isimler arasında gösterdiği Aykut Elmas, Instagram ve Snapchat gibi kanallar üzerinden içerik üretmeye devam ediyor. Aykut Elmas ve Halil İbrahim Göker de birlikte çok sayıda içerik üretmiş Vine fenomenlerinden.

https://vine.co/v/MpVHaJBTF2L/


Cihan Akıncı

Vine’larıyla kendi kitlesini yaratmayı başaran Cihan Akıncı, 2010’dan bu yana Unilever’da çalışmaya devam ediyor. Instagram’da düzenli içerik üretiyor.

https://vine.co/v/OJU1YOlLUt0/


Doğa Konakoğlu

Tiyatro ve kısa film deneyimi olan Doğa Konakoğlu, bu yeteneklerini Vine’da sergiliyordu. Tiyatro eğitimini Vine’daki takipçileriyle birleştiren Konakoğlu, birçok uzun metraj filmde rol aldı.

https://vine.co/v/OiM0AbtE6dX/


Barbaros Dikmen

Vine’da çektiği kurgularla ünlü olan Barbaros Dikmen, daha sonra sinema dünyasına geçti. Sihirbazlık Okulunda Bir Türk ile Bayram Abi filmlerinde de rol aldı.

https://vine.co/v/M21MgOKnIhY/
Görsel: Sina Özer, Vine