Maden endüstrisi, dünyadaki en tehlikeli iş kolları arasında yer alıyor. Gerek çalışma koşulları gerek iş tanımı olarak ortaya konulan emeğe karşılık olarak bu insanların toplum içerisinde saygın bir konumda olması gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri veri kabul edilerek 2010 yılında düzenlene verilere göre kömür madenciliği en tehlikeli 5. iş kolu olarak yer alıyor.
Türkiye’de ise bu sıralama biraz daha farklı gelişiyor. 17 Mayıs’ta Soma’da yaşanan maden kazası, dikkatleri bu endüstri üzerine çekti. Fakat genel kanı Soma’nın ne ilk ne de son maden kazası olacağı yönündeydi. Dağ Medya, bu endüstri hakkındaki dağınık ve çarpık bilgileri derleyip steril bir veritabanı oluşturmak için 2,5 ay süren bir proje yürüttü.
Geliştirilen veritabanı, Bilgi Edinme yasasına dayanarak kurum ve kuruluşlardan toplanan verilerin ışığında madencilik ile ilgili herhangi bir alanda çalışan işçi sayısından, Türkiye tarihinde yaşanan maden kazalarına kadar derlenen verileri barındırıyor.
Veri gazeteceğinin ürettiği bu değer ile “big data” okumak, veri analizi gibi dijital terimlerin dünyamızdaki fiziksel yansımalarını görmek mümkün oluyor. Maden endüstrisinin yaşadığı değişimi, gelişmelerini, olumlu ve olumsuz haberlerini toplayan bu veritabanı da bilginin nasıl derlenip kaynaklara dayanarak sunulabileceğini gösteren bir örnek niteliğinde.
Madencilik Veritabanına ait etkin bağlantılar;
Türkiye’de Madenciliğin Açık Veritabanı
Bilgi edinme kaynakları
Maden işkolunda çalışan işçi sayısı
Maden işletmeciliğinde yaşanan prosedürler
Maden rezervlerinin sayısal değerleri
Madencilik sözlüğü
Madencilik üzerine hazırlanmış raporlar
Soma faciası tanıklarının ve işçilerin bugünü
Türkiye Tarihindeki Maden Kazaları
Türkiye’deki maden yatakları
Görsel; Dağ Medya