Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Türk Telekom: Kitaplar Konuşur, Engeller Yok Olur

Türk Telekom: Kitaplar Konuşur, Engeller Yok Olur

Türk Telekom'un Boğaziçi Üniversitesi ve GETEM işbirliği ile Türkiye’nin ilk Telefon Kütüphanesini hayata geçirişini anlattığı reklam filmi alıştığımız reklam filmlerinden oldukça farklı ve hemen dikkati çekiyor. Türk Telekom'a böyle güzel bir proje için, Publicis Yorum'a da projeye yakışacak güzellikte yaratıcı bir iş çıkardıkları ve yaratıcı fikri daha da yukarıya taşıyan kalitede bir prodüksiyon gerçekleştirdikleri için bravo.

Hayata geçen bu proje sayesinde görme engelliler yerli ve yabancı pek çok kitabı ücretsiz olarak telefondan dinleyebiliyor. Filmde günümüzde yaşayan biri, Dostoyevski’nin 1800’lerin Rusya’sında geçen romanı Suç ve Ceza’nın kahramanı Raskolnikov’un komşusu olmuş. Kampanya için hazırlanan filmin senaryo aşamasından itibaren ajans, GETEM ile birlikte çalışmış. Görme engellilere özel olarak sesli, basılı ve dijital mecralarda ve özellikle televizyonda yayına girecek film test edilmiş. Filmde kitabın dünyasının görkemini görselliğe taşırken, anlatıcı ve betimlediği ortamın sesi ile bu dünyayı görme engelliler için de canlandırmaya özen göstermişler.

Kiev’de gerçekleşen ve yönetmenliğini Gürkan Kurtkaya’nın yaptığı, 2 gün süren çekimlerde, romanda anlatılan 1800’lü yıllarda St. Petersburg’da bulunan saman pazarı yeniden inşa edilmiş. Kasabından, manavına, atlı polisinden, kalabalık figürasyonun kıyafetlerine, duvarlardaki tiyatro afişlerine kadar her detay ince bir şekilde birebir hazırlanmış. Bununla birlikte boş bir apartman, Raskolnikov’un yaşadığı apartmana dönüştürülmüş. Raskolnikov’un odası romanda anlatıldığı şekilde inşa edilmiş. Filmde; dinlediği romanda kendini Raskolnikov’un komşusu olarak bulan görme engelli dinleyicinin evi de, günümüze göre aynı apartmanın başka bir dairesi dekore edilerek oluşturulmuş. 

Kampanya Künyesi
Reklamveren: Türk Telekom
Reklam Ajansı: Publicis Yorum
Yaratıcı Grup: Cevdet Kızılay, Erkut Terliksiz, Zafer Kulunk
Müşteri İlişkileri: Yeşim Uzuner, Şebnem Çamlısoy, Ayla Çaylı
Stratejik Planlama: Selda Sedes, Yusuf Muslubaş, Dilek Çağlıaltuncu
Prodüksiyon: Arzu Köksal, Armağan Kuşçu, Gamze Bayındır
Yönetmen: Gürkan Kurtkaya
Prodüksiyon Şirketi: Soda Film