Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Autoban’dan Londra Tasarım Bienali’ne Basınçlı Mesajlaşma Tüpleriyle Dilek Ağacı

Autoban’dan Londra Tasarım Bienali’ne Basınçlı Mesajlaşma Tüpleriyle Dilek Ağacı

İstanbul merkezli çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban, IKSV ile birlikte Londra Tasarım Bienali'nin bir parçası olarak 19. yüzyıl mesajlaşma tüpleriyle dilek ağacı kurgusunu birleştiren bir yerleştirme yaptı.

2014’te Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı tasarımlarıyla küresel çapta ses getiren İstanbul merkezli tasarım stüdyosu Autoban, bu yıl İKSV ile birlikte Londra Tasarım Bienali’ne bir yerleştirmeyle katıldı. Wish Machine (Dilek Makinesi) isimli yerleştirme, 19. yüzyılda aktif olarak kullanılan basınç tabanlı mesajlaşma sistemlerinden ilham alan bir dilek ağacı. Tıpkı bir dilek dileyip ağaca bağlamak gibi Wish Machine de küçük kağıtlara yazılıp tüplere konan dilekleri alıyor ve kimsenin karşılaşmayacağı bir yere götürüyor.

7 – 27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve tema olarak Tasarımla Ütopya’yı seçen Londra Tasarım Bienali‘nde sergilenen bu yerleştirme Somerset House’un batı yakasını kaplıyor ve tüplerle labirent yaratıyor. Altıgen şeklindeki merkez ise aynalarla da desteklenerek sonsuza yakınsanan bir görüntü yaratıyor. Katılımcıların dilekleri de tüplerin içine gönderildikten sonra bilinmeze doğru yola çıkıyor.

Künye:

Tasarım: Autoban (Seyhan Özdemir, Sefer Çağlar)
Koordinasyon: IKSV
Küratöryel Danışmanlar: Paul McMillen, Zehra Uçar, Koray Malhan, Deniz Ova
Destekleyenler: Turkish Ceramics, Barrisol/Tekno, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Londra Başkonsolosluğu
Görsel Kimlik: Umut Südüak

Görsel: Autoban, son iki görsel: Gareth Gardner