Türklerin en eski destanlarından biri olan Dede Korkut Hikayeleri’nden esinlenilerek hazırlanan URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü (URUZ: Return of the Er Kishi), Kazan Bey’in oğlu Uruz’un tutsak ediliş hikayesini merkezine alıyor. Geçtiğimiz hafta Evdeki Yaratıcılar’da konuk ettiğimiz Gökhan Yücel’in de programda bahsettiği oyun Berzah Games tarafından çok küçük bir ekiple geliştirildi. Piksel platorm tarzı ve iki boyutlu aksiyonu ile dikkat çeken yapım grafik çözümlerinin ve hikayesinin kalitesiyle tam bir indie oyunu.
Orta Asya Türk mitolojisinden ve kültüründen esintiler
Anatolian Rock Revival Project’e de bir işi ile katılan 3B tasarımcı, yönetmen ve illüstratör Ali Can Meydan, yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ardından URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü oyununu hazırlıyor. Son iki senesinde Gökhan Yücel de projeye dahil oluyor. Müziğinden temasına oyun içerisindeki kahramanlardan hikayesine kadar Orta Asya Türk kültürünün ve sosyal yaşam tarzının etkilerini hissetmek mümkün oluyor.
Oyun kısa film tadında bir girişle başlıyor. Türk mitolojisinin içerisinde yer alan ögeler oyunda bulunuyor. Orta Asya’nın mistik dünyasında yol alan figürünün başından geçen maceralar deneyimleniyor.
Uruz’un tutsak ediliş hikayesinde Salur Kazan’ın oğlu Uruz’un esaret altında kalana kadar hiç savaş görmediğini (bu yüzden babasına ava gitmek için baskı yapmasını), av sırasında Kazan Bey ve Uruz’un haydutlar tarafından nasıl saldırıya uğradığını, Uruz’un savaşa nasıl girdiğini ve esir alındığını, Burla Hatun’un oğlunun tehlikede olduğunu öğrendiğinde nasıl tepki verdiğini, Kazan Bey’in haydutları nasıl takip ettiğini ve Uruz’un kaçması için ona nasıl yalvardığını, Burla Hatun’un ve Kazan Bey’in adamlarının Uruz’u kurtarması için Kazan Bey’e nasıl yardım ettikleri anlatılıyor. Oyun bu destanın bittiği noktadan başlıyor ve ilerliyor. Bu macerada Uruz kamlar, canavarlar, mitolojik yaratıklar ve tanrılarla karşılaşıyor.
Dört yıllık bir çalışmanın ürünü
Uzun soluklu bir proje olması küçük bir ekiple çalışmanın sonucu olduğu gibi oyunun arkasındaki emeği de gösteriyor. Her bir detay yıllar içerisinde geliştiriliyor. Berzah Games’in YouTube hesabından yıllar içerisinde paylaştığı videolara bakarak oyunun her açıdan ne kadar geliştirildiği ve ince bir çalışma yapıldığı görülebilir.
URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü, 2 Ekim itibarıyla Steam üzerinden satışa sunuldu. 40 TL satış fiyatı ile sunulan ürün şu ana kadar olumlu dönüşler aldı. Şu ana kadar Stem üzerinden incelemede bulunan 52 kişinin yüzde 80’i olumlu geri dönüşlerde bulundu. Müzikler, tasarım, sinematik yaklaşımın yanı sıra epik Türk mitolojisi temalı olması ve geliştirici ekibin arkasındaki Türklerin bulunması yorumların olumlu olmasını etkiliyor. Geliştiriciler oyun deneyimini geliştirmeye ve geri bildirimlere göre oyunu güncelleyip sunmaya devam ediyor.