Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tumblr’da Parlayan Bir Türk GIF Sanatçısı: Mert Keskin

Tumblr’da Parlayan Bir Türk GIF Sanatçısı: Mert Keskin

Kendine özgü GIF tasarımlarıyla ünlü olan Mert Keskin, nam-ı diğer Haydiroket'le bir söyleşi.

Türkiye’nin önemli GIF sanatçılarından birini, Mert Keskin’i geç keşfettim. GIF’in doğduğu 90’lı yılların grafik ve estetiğini eserlerinde yoğun şekilde kullanan Mert, bir nevi retro GIF eserler üretiyor. Bu haliyle yüksek çözünürlüklü, sinemagraf tarzı GIFlerin popülerleştiği günümüzde Mert’in işleri en temel yönüyle çiğ ve taze birer sanat eseri olarak kabul edilebilir.

Mert Keskin (Fotoğraf/GIF: Esra Özkavcı)

Mert Keskin ya da internette bilinen mahlasıyla Haydiroket, İstanbul doğumlu. Yedi yaşında ilk bilgisayarı olan Commodore 64’le giriş yaptığı bilgisayar dünyasında özellikle grafikler tarafından büyülenmiş Mert daha o yaşlarında. Yıllar geçtikçe Amiga 500 gibi daha becerikli bilgisayarlar ve Deluxe Paint, Brilliance gibi programlar hayatına girmiş Mert’in. 90’lı yılların başında bazı Demoscene grupları için logolar, Amiga Introları ve kendi çapında oyunlar yapmaya başlamış. Internet’in yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte de Photoshop, Flash kullanımı ve grafik ve web tasarımcısı olarak profesyonel çalışma hayatı başlamış. Uzun süre Yellow Pages için çalışan Mert şu anda Tiffany&Co. için çalışıyor.

GIF: İtalya’da Vans ve Vice sponsorluğunda yapılan Vans Action Gallery’den

– Tumblr’da içerik üretmeye ne zaman başladın?

Tumblr ile tanışmam 2007 yılında birlikte çalıştığım içerik editörü arkadaşım Furkan sayesinde oldu. İlk zamanlar sadece reblog yapıyordum fakat kısa bir sure sonra kendi çalışmalarımı yayınlamaya karar verdim, ve bunlar ilgi gördü. Bu sayede bir çok Amerikalı arkadaşım oldu ve beraber ortak çalışmalar, remixler yaptık. Onlarla birlikte GIF’in yeniden doğması hatta bir sanat haline gelmesinde çok büyük katkımız olduğunu düşünüyorum.

– Tumblr’dan önce GIF yapıyor muydun?

Tumblr’dan önce de web üzerinde kullanmak için (reklam, banner vs.) GIF yapıyordum.

– GIF’ten önceki eserlerinde de GIFlerindeki gibi 1980’lerin ve 1990’ların bilgisayar grafiklerinden ilham alıyor muydun?

80’ler ve 90’ları bilgisayar kullanarak geçirdiğim ve ne şanslıyım ki o yılları yaşadığım için evet, içinde olarak ilham alıyordum.


GIF: Haydiroket http://movingthestill.tumblr.com/post/34335077486/…

– Tumblr GIF editörlüğü işi nasıl ortaya çıktı?

Tumblr Editor sistemine 2009’da geçti ve kendileri bana GIF tag’inde Editor olmak isteyip istemeyeceğimi sordular, ben de büyük bir zevkle kabul ettim. İlk bir sene her #tag için sadece 5 kişilik bir Editor ekibi vardı. Bu ekip ile GIF tagini LOL taginin bile üzerine çıkardığımız, çok daha popüler yaptığımız zamanlar oldu. Fark edilmem sanırım genelde Amerikan kültürünü yansıtan çalışmalarımdan dolayı oldu ve Türk olduğumu bilmiyorlardı. Hala Tumblr üzerinde beni izleyen onbinlerce insandan sadece 5 yada 6 Türk takipçim olduğunu biliyorum.

– Tumblr’da editörlük yapmak şu anda görsel dünyada ortaya çıkmış birçok eğilimde katkıda bulunmuş olmak demek, katılıyor musun?

Evet böyle de denebilir, çünkü Tumblr ilk zamanlarındaki gibi değil artık tamamen dünya trendlerini belirliyor ve bir çok yeni ve alt kültürün insanlara ulaşmasını kolayca sağlıyor, tabi ki kendine ait birçok alt kültür de oluşturduğunu söylemeden geçemeyiz. Görsel dünya için gereken şeydi belki de ve gerçekten insanların faydalanıp ilham almasını sağlayacak milyonlarca harika blog, Tumblr üzerinde her gün yeni şeyler paylaşıyorlar.

– Yurt dışındaki GIF sanatçılarıyla birlikte ve bireysel olarak yaptığın ne gibi çalışmalar var blog dışında?

Yurtdışında bir çok sergiye katıldım, ve hakkımda makaleler yazıldı, bunlardan en önemlisi, ben de dahil olmak uzere 5 tumblr sanatçısı ile birlikte MTV Video Music Awards 2012 için yaptığımız görsel işlerdi.


(MTV’deki işleri orijinal GIF halleriyle görün mutlaka: http://www.mtv.com/photos/vma-tumblr-art-gifs/1693… ve http://www.mtv.com/photos/vma-tumblr-art-gifs/1693…)

Favori sanatçım MAX CAPACITY ile ortak yuruttugumuz blog MURDERKONG buna örnek olabilir. Ayrıca SPAMM ve Monaddigital ve Mr.GIF de birçok kez ortak işler yaptığım oluşumlar. (Mert’in yayınlanan işleri ve katıldığı sergiler için sitesindeki Press and Events bölümüne bir göz atabilirsiniz).

GIF’ten para kazandın mı hiç?

Evet GIF’ ten para kazandım 🙂 Blackberry Messenger için animated avatarlar yapmıştım, MTV music ödülleri için yaptığım GIFlerden ve katıldığım birkaç sergiden GIF yaparak para kazandım. Saatchi & Saatchi LA çok büyük bir marka için benimle anlaştı fakat sonrasında proje iptal olduğu için yaptığım işler yayınlanmadı ama ondan da para kazanmıştım.


GIF: Haydiroket gypsygen.com/big-bold-and-moving

– Sence GIF eserler nasıl sergilenmeli?

GIF eserler dijital oldukları için yine dijital ortamlarda sergilenmek zorunda, bir çok opsiyon kullanılabilir, tvler, dev ekranlar, projeksiyonlar, ipadler vb. gibi, GIFlerin analog olarak sergilenmesini sağlayan şöyle bir örnek de var: giphoscope.

– Şu anda aklındaki projelerden bahsetmek istediklerin var mı?

Şu an aklımdaki projelerden zevkle bahsetmek isterdim ama insanların bekleyip görmeleri daha iyi olur diye düşünüyorum. 2014 bitmeden yine birçok yurt dışı (Çin, Fransa ve Amerika) sergi ve etkinlik olduğunun haberini verebilirim.

GIF: Haydiroket http://yearinreview.tumblr.com/post/68816004366/so…

Haber ana görseli: giphy.com/haydiroket