San Francisco ile Los Angeles arasına devasa tüpler döşeyerek 5 saatlik mesafeyi 36 dakikaya indirmeyi amaçlayarak ismini duyuran Hyperloop, tüm dünyanın birlikte çalışarak ulaşım teknolojisini bir sonraki adıma taşımaya hazırlanıyor. 1870’lerden beri fikir olarak varolan bu teknoloji Elon Musk’ın inisiyatifiyle doğan Hyperloop, şu anda 520 gönüllü katılımı eşliğinde kitle kaynak yöntemiyle faaliyet gösteren en büyük organizasyonlar arasında yer alıyor.
Elon Musk, Tesla ve SpaceX’i yönetmekle meşgul olduğu için Hyperloop’u kitle kaynak yöntemine dönüştürmüş ve CEO unvanına da Dirk Ahlborn nail oldu. Vakum tabanlı havanın bulunmadığı tüpler içindeki dev vagonların yüksek hızlı hareketi esasına dayanan Hyperloop, enerji ihtiyacının tamamını sürdürülebilir kaynaklardan karşılıyor. Rüzgar, Güneş, kinetik enerji ve jeotermal enerjiyle çalışarak Dünya’nın daha sağlıklı var olabileceği günlerin vadinde bulunuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=WIxoZhcGw7c
Hyperloop teknolojisinin insan hayatında değiştirmeyi amaçladığı üç faktör bulunuyor. Ve bunların her biri, birbirinden bağımsız olarak büyük sorunlar teşkil ediyor.
- Önlenemeyen trafik sorununa kalıcı çözüm sunmak. İnsanların hayatının büyük bir kısmı yollarda geçiyor ve bu zaman baştan sona boşa harcanıyor. Herkes bu süreyi sevdiklerimizle geçirmek veya yaratıcı işler üretmek için kullanmayı tercih eder.
Trafik sorunu sadece temel tercihlerimizi değil sosyal yaşamımızı da şekillendiriyor. İş tercihlerimizde ev ile ofis arasındaki mesafe önemli bir etkenken, şehrin diğer ucunda yaşayan biriyle de akşam yemeği yeme ihtimalimiz oldukça düşük. - Beijing gibi hava kirliliğinin muazzam oranda olduğu şehirleri baz alarak hava kirliliğine, insanların yarattığı pisliğe karşı çözüm üretmek.
- Seyahatler sırasında yaşanan zaman kaybını ortadan kaldırmak. Çünkü kimse hava limanlarında fazladan birkaç saat geçirmekten keyif almıyor.
"1 km / 3 sec": @justdirk on how hyperloop will change business, traffic, travelling and society. #SXSW #SXSW2016 pic.twitter.com/IB1e8Zthwr
— Peter Gajda (@PTRGJD) March 13, 2016
Kendini kar amacı güden bir şirket olarak tanımlamak yerine bir ulaşım çözümü üreten bir hareket olarak gören Hyperloop, dünyaya bu teknolojiyi sunmak için çalışmalarını yürütüyor. Bu noktada kendi devamlılıklarını sağlamak için de gelenekselleşmiş kazanç yöntemlerini uygulamaktan kaçındıklarının altını çiziyor Ahlborn.
Kodak, Blackberry, Blockbuster ve Polaroid’i örnek veren Dirk Ahlborn, bu şirketlerin kurguladığı içe kapalı örgütlenmeleri ve her faaliyetlerini dış dünyadan sır gibi saklama alışkanlıkları yüzüden günümüzde varlıklarını sürdüremedikleri düşünüyor. Hyperloop ise tüm bunların zıt ekseninde kendini konumlandırıyor ve tüm çalışanlarıyla birlikte şeffaf bir yapı sürdürüyor.
A man who's building the hyperloop claims it's going to be cheaper to ride than the subway – https://t.co/3RkJEgqET6 pic.twitter.com/qqr4qkt7uP
— Flavored & Sparkling (@SparkandFlavor) March 14, 2016
Tren yolculuklarından örnek vermek gerekirse, seyahat biletleri sadece talebi düzenlemek için kullanılıyor. Ancak günümüzde tekellikten çıktığı için afaki kalıyor. Eskiden video oyunları faiş fiyata sahipken günümüzde ücretsiz oyunlar, video oyunları dünyasında büyük bir pay alıyor. Bu nedenle Hyperloop da gelir modelini seyahat bileti gibi geleneksel yöntemler üzerine kurgulamıyor.
Hyperloop, yolcuların psikolojik ve deneyimsel düşünce yapılarını olumlu eklemek içinse bir tüpün içinde hareket ettiği için penceresi olmayan araçlarına artırılmış pencere olarak tanımladığı teknolojiyi geliştiriyor. Yüz tanıma sistemiyle süslenen pencereler, yolculara yolculuk hissini yaşatacak.
First look at #hyperloop's augmented windows at #sxsw pic.twitter.com/yGvm1xTjty
— John Rosman (@jmrosman) March 13, 2016
Sonuç ise, dünya üzerinde ulaşım teknolojilerini bir sonraki seviyeye taşımak isteyenler sadece Elon Musk ve Dirk Ahlborn değil. Hyperloop’un bir parçası olmak için yapılan JumpStartFund çağrısıyla 520 kişi daha yeni nesil ulaşım çözümünü dünyaya kazandırmak istiyor. Dünya’nın dört bir noktasından üniversite öğrencileri, bilim insanları, video yapımcıları, yazılımcıları dev bir portfolyö yaratarak Hyperloop’u gerçekleştirmek için birlikte çalışıyor.
Hyperloop’ta görev almak isteyen isimlerden gelen başvurulardan bazıları;
Görsel; Hyperloop