Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Trajik Bir Olayı Oyunlaştırmak: “A Song for Viggo”

Trajik Bir Olayı Oyunlaştırmak: “A Song for Viggo”

Simon Karlsson, kurgusu kendi çocuğunu kazara öldürmüş bir baba karakterine dayanan bir oyun geliştiriyor.

Burada konu alacağımız oyunun türüne macera denebilir; ancak bu zamana kadar duyduğumuz örneklerden gerek amacı gerekse kurgusu açısından oldukça ayrı düşüyor. Bir ailenin yıkılışı teması üzerinden senaryosunu oluşturan oyunun ana karakteri kendi çocuğunu kazara öldürmüş bir baba.

Az önceki cümleyi okur okumaz, böyle bir konunun oyunlaştırılmasının ne kadar uygunsuz ve zararlı olabileceğini mi düşünüyorsunuz? Tepkiniz olağan bulunabilir; çünkü oyunun odağına alınan son derece trajik bulunabilecek bir konu ve haliyle tabulaşmaya da çok müsait. Peki böyle bir oyun geliştirmeye karar vermiş Simon Karlsson’ın niyeti ne olabilir ya da neyle zoru var?

Tam bu noktada oyunun senaryosuna bakmakta fayda var. Başta belirttiğim gibi bir maceraya dayanan “A Song for Viggo“da oyuncu sözünü ettiğimiz baba karakterine (Steve) bürünerek ilk görevi olan oğlunun (Viggo’nun) cenazesini düzenlemeyi üstleniyor. Bu düzenlemeyi tek başına üstlenmesi gerek; çünkü oğlunun ölümü nedeniyle karısı Karen depresyonda. Bu, oyuncunun “A Song for Viggo” boyunca karşılaşacağı zorluklardan sadece bir örnek. 

Beş bölümden oluşan oyundaki temel hedef, oyuncusu olarak başınıza geldiğini varsaydığınız (ya da gerçekten de başınıza gelen) bu trajik meseleye rağmen günlük hayatınızı devam ettirebilmek. 

Çocuğunu kaybettikten sonra yaygın olarak yaşanılan olumsuzluklarla başa çıkmaya çalışanların hikayelerini oyunlaştırarak, aynı durumu yaşayanlara bu süreçte yalnız olmadıklarını hissettirme Karlsson’un amaçlarından biriymiş. 

Dünyayı kurtarma gibi bir amacı olmadığını (ki oyun geliştiricilerinin kaçının böyle bir hedefi vardır, o da ayrı bir konu) söyleyen Karlsson’ın asıl istediği, depresyonu ve depresyonla başa çıkmayı böyle bir oyun üzerinden incelemek. 

Depresyon sonrası hayata tutunmayı ele alan oyundaki tüm karakterlerle nesneler kağıttan ve el yapımı. Karanlık bir hikayeyi beyaz kağıtlardan yaratmak oyuna kazandırdığı tezatlık dışında Karlsson’a göre gerçekçi bir hava da katmış. Görünüşe göre oyunun atmosferinde müzik de önemli bir yer sahip olacak. Karlsson tarafından bestelenmiş müziklerin bir kısmını Soundcloud’da oluşturulan çalma listesinde bulabilirsiniz. 

Henüz yapım aşaması bitmeyen “A Song for Viggo”, Mayıs ayının sonundan beri Kickstarter’da fonlanmaya devam ediyor.

29 Haziran’a kadar şu anki tabloya göre yaklaşık 7 bin dolar daha toplayabilirse fon hedefine ulaşacak oyunun Kickstarter sayfası burada yer alıyor. 

Oyun, bitmesi durumunda odak noktası ve amacı nedeniyle belli tartışma konularını beraberinde getirebilir. Şimdiden de başta psikologlar tarafından “amacını gerçekleştirebilir mi”, “sonuçları gerçekten niyetlenen şekilde yapıcı mı olur” gibi yaklaşımlarla sorgulanmaya açık gibi görünüyor. 

Kaynak: http://kotaku.com