Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Top Top Şampuan: Nohbo Ball

Top Top Şampuan: Nohbo Ball

Çevre dostu, ambalajsız ve tek kullanımlık bir katı şampuan olan Nohbo Ball, henüz lisedeki Benjamin Stern'ün inandığı bir fikir uğruna çalışmasının ürünü.

Herkesin iyi bir ürüne dönüşebilecek bir fikri olabilir. Ancak bunu hayata geçirmek gerçek bir girişimcilik ruhu gerektiyor. Hele ki henüz 16 yaşındaysanız. Bu haberin konusu olan Nohbo Balls, genç bir adamın azminin ürünü. Üstelik de şampuan pazarını değiştirecek büyük bir fikir içeriyor: Çevre-dostu, şişesiz ve tek kullanımlık bir şampuan.

14 Yaşındaki Bir Çocuğun Parlak Fikri

Kendini çevreci olarak tanımlayan Benjamin Stern, henüz 14 yaşındayken okyanuslardaki plastik atıklar üzerine seyrettiği bir belgeselden sonra bu konuyla ilgili bir şeyler yapmaya karar vermiş. Banyodaki boş şampuan şişelerini görünce annesinin çamaşır makinesi için kullandığı deterjan küpleri kendisine Nohbo için esin kaynağı olmuş ve böylece ambalajsız bir şampuan yaratma fikri ortaya çıkmış.

Fikir kafasında belirdikten sonra işin ucunu bırakmak yerine bunu kovalamaya karar veren Stern, serbest çalışan bir kimyagerle birlikte yuvarlak çikolatalara benzeyen bir prototip yaratmış. Stern’in annesinin sözlerine göre, genç adam süreç içerisinde her şeyi kendisi yapmış, ihtiyacı olan insanları ve malzemeleri kendisi araştırmış, bulmuş. Bu uğurda ailesinin üniversite için kenara ayırdığı parayı da kullanan Stern, çeşitli fon toplama sitelerinde kampanya açmış ama Kickstarter üzerinde hedeflediği fona ulaşamamış. Otellerle görüşen Stern otellerin ilgisini çekmeyi başarmış ama yeterli prototipi üretemediği ve henüz ürününün patentini alamadığı için bu konuda ilerleme kaydedememiş.

Shark Tank Başarısı

Bundan sonraki dönüm noktası ise 2016 yılında, ABC kanalında yayınlanan Shark Tank isimli reality şova katılmasıyla olmuş. Girişimcilerin yatırımcılara ürünlerini tanıttığı ve onları ikna etmeye çalıştığı programa 16 yaşındayken en büyük destekçisi olan büyük annesiyle birlikte katılan Stern, burada büyük beğeni toplamış ve milyarder yatırımcı Mark Cubano ile yüz bin dolarlık yatırım karşılığı şirketten %25 hisse vererek anlaşmış. Rekabetin kıran kırana olduğu bu şovdan sonra Benjamin, aldığı yatırım ve Cubano’nun desteğiyle markasını büyütmeye ve pazarlama çalışmaları yapmaya dört elden sarılmış. Hatta şovdan sonra pek çok ön sipariş almış. Indiegogo üzerindeki kampanyası ise başarıyla fonlanmış.

Nedir Bu Parlak Ürün?

İsmini “No Hair Bottle” söz öbeğinin kısaltmasından alan Nohbo, küçük bir top görünümünde, tek kullanımlık katı bir şampuan. Kozmetik markası Lush’ın sabun kalıbına benzeyen ürünleri olsa da Stern, tamamen çevre dostu malzemelerle üretilmiş Nohbo’nun dünyanın tek kullanımlık ilk ambalajsız şampuanı olduğunu söylüyor. İçerisine konan malzemelerin dehidrasyon işlemine tabi tutulmasıyla üretilen Nohbo, suyla temas edince üzerindeki katman çözünüyor ve köpüklenmeye başlıyor. Şampuan, duş jeli veya sabun olarak rahatlıkla kullanılabiliyor.

Nohbo Balls, şişe içermediğinden kesinlikle atık ortaya çıkarmıyor. Tamamen vegan olan ürün; paraben ve sülfat içermiyor. Kokusuz alternatifinin yanı sıra aromatik yağlar kullanılarak iki farklı koku seçeneği sunuyor. Ambalajı ise tabii ki doğada çözünebilir malzemelerden üretiliyor.

nohbo ball_benjamin stern_şampuan_bigumigu nohbo ball_benjamin stern_şampuan_bigumigu7

Stern’in açıklamasına göre insanların %80’inin banyo ürünlerinin ambalajlarını geri dönüştürmüyor ve bu her yıl 12 futbol sahasını dolduracak miktarda boş şampuan şişesi ortaya çıkarıyor. Yani şampuanların şişesinden kurtulmak çevre adına önemli bir adım sağlayabilir. Bunun yanı sıra seyahatler sırasında bavulda yer kaplayan, akan şampuan şişelerinden kurtulmak yola çıkanlar için pratik bir çözüm sağlıyor. Oteller, havaalanları, restoranlar, askeri alanlar gibi hızlı bir günlük trafiğe sahip yerlerde kendine geniş kullanım alanı bulabilecek bir ürün.

Nohbo Ball, pek çok alanda kendine alıcı bulabilecek, iyi bir ürün. Ne yazık ki şu anda pek hareket görünmüyor. Site üzerinden deneme için başvurabiliyorsunuz ama satışlar durmuş durumda. Şampuandan sonra saç kremi, duş jeli ve traş köpüğü de üretilmesine çalışacağı belirtilmiş ama sosyal medya platformları durağan. Yakında yeniden üretimin başlayacağı söylense de bu parlak fikir gerçeğe dönüşemeden söndü mü yoksa büyük patlamadan önceki sessizlik mi bu, orası belirsiz. Ne olursa olsun, Benjamin Stern ismini gelecekte sıklıkla duyacağız gibi görünüyor.

Görsel: YouTube – Indiegogo