Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Moda Tasarımı ve Teknoloji StitchKit’te Buluştu

Moda Tasarımı ve Teknoloji StitchKit’te Buluştu

Moda tasarımına ilgi duyan herkesin teknolojiyi kullanabilmesi amacıyla hazırlanan StitchKit, Kickstarter'da fonlanıyor.

Teknolojinin ve modanın bir arada kullanıldığı tasarımlar gittikçe önem kazanıyor. Lady Gaga, Michelle Obama gibi isimleri giydiren, Türkiye’de “dahi modacı” olarak da anılan Hussein Chalayan‘ın çalışmalarını takip edenleriniz vardır. Kıbrıs asıllı İngiliz tasarımcı, Swarovski’nin Sonbahar/Kış 2007 sezonu için tasarladığı 15.600 LED ile donatılmış elbiseyle dünyada ses getirmişti. Artık moda ve teknoloji birlikteliğini tasarımlarına uygulamak isteyen isimler, sadece ünlü tasarımcılarla sınırlı değil. StitchKit, bu alandaki bariyerleri kaldırmak ve herkesin moda teknolojisiyle yaratıcı ürünler verebilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmış. Kickstarter’da destek toplama devam eden kit; öğrenciler, eğitmenler, profesyonel tasarımcılar, cosplayer’lar (oyun ve popüler kültür karakterlerine bürünenler) başta olmak üzere bu alana ilgi duyan herkesin faydalanabileceği araçlardan oluşuyor.

Herkese moda tasarımında teknolojinin kapılarını açıyor

Kanada merkezli şirket MakeFashion‘ın ekibi tarafından yaratılan StitchKit, tasarım projelerini giyilebilir teknolojili projelere dönüştürmeye başlamak için gereken tüm bileşenleri içeriyor. MakeFashion’ın 6 yıldır dünya genelinde moda teknolojisi ürünlerinin sergilendiği şovlarda yer aldığını belirtmekte fayda var. 100’den fazla giyilebilir teknoloji ürünü üretmişler ve 60’tan fazla uluslararası etkinlikte yer almışlar. StitchKit’in mezuniyet balosunda giyeceği kostümü ışıklandırmalarla donatmak isteyen öğrencilerden tutun da podyumda teknolojiyle birleştirilmiş haute couture parçalarını sergilemek isteyen profesyonellere kadar herkesin işine yarayacağını belirtiyorlar. Kit, çocukların ve ebeveynlerin birlikte oynayıp elektronik ve programlamanın temellerini öğrenebilecekleri kadar kullanımı basit bir set olarak tarif ediliyor.

StitchKit’in içinde neler var?

StitchKit, Arduino tabanlı bir kart (ATMega32U4 tabanlı) içeriyor. Bu sayede de moda tasarımlarında giyilebilir teknolojiyi uyarlayabiliyor. Tasarlanacak parçaların beyni olarak işlev gören bu kontrol kartı, günlük kullanım sonucu oluşabilecek aşınmaya dayanıklı. Aynı zamanda, tasarlanan giyside rahatlıkla gizlenebilecek kadar küçük.

Kart, ışık kontrolü konusunda güçlü olacak şekilde tasarlanmış. Bugüne kadar 300 farklı beyaz ışık ve 500 renkli ışıkla test edilmiş ve hepsinde başarılı sonuç vermiş. Kitlerde farklı tiplerde LED şeritler bulunuyor. Hatta bir tane de türünün tek örneği olduğu belirtilen dikilebilir LED şerit eklenmiş. Ayrıca hangi kit versiyonunu seçtiğinize bağlı olarak ses, uzaklık, ışık, titreşim, dokunma gibi farklı alanlarda işleve sahip sensörler de sete dahil ediliyor. MakeFashion, gelecekte yeni sensör tiplerini de kitlere dahil etmeyi planlıyor.

Moda Tasarımı ve Teknoloji Bu Kitte Buluştu

Moda Tasarımı ve Teknoloji Bu Kitte Buluştu

Moda Tasarımı ve Teknoloji Bu Kitte Buluştu

Moda Tasarımı ve Teknoloji Bu Kitte Buluştu

Moda Tasarımı ve Teknoloji Bu Kitte Buluştu

Görsel: Kickstarter