Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TOBB ve Facebook Girişimci Olmak İsteyen Kadınların Hayallerine Ortak Oluyor

TOBB ve Facebook Girişimci Olmak İsteyen Kadınların Hayallerine Ortak Oluyor

Facebook, tüm dünyada başlattığı #SheMeansBusiness projesini, TOBB iş birliğiyle Türkiye’de de hayata geçiriyor.

Facebook ve Instagram kendini giderek geliştirdiği için sadece birer sosyal platform olarak kalamıyorlar. Markalar ya da marka olmak isteyen kişiler için bu iki mecra, aslında birer dijital dükkan yaratma alanı. Burada satış yapabiliyor, reklam modellerinden yararlanarak markanızı öne çıkarabiliyorsunuz. Ve burada markanız normalde ulaşamayacağı kadar kişiye ve en doğru hedef kitleye ulaşıyor.

Bunu farkında olan Facebook, bu sene kendisi de, dünyada girişimcileri eğitme ve girişimci olmak isteyenlere ilham verme kararı aldı. Dünyanın birçok ülkesinde hayata geçirdikleri #SheMeansBusiness projesi için Türkiye’de ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu (TOBB KGK) ile birlikte çalışacaklarını 31 Ekim Salı günü gerçekleştirdikleri lansman ile duyurdular.

Facebook ve TOBB, #SheMeansBusiness ile Türkiye’nin her yerinden kadınlara, kendi işlerini kurmaları için ilham verecekler. Başlangıçta on şehirde, beş bin kadın girişimciye Facebook ve Instagram’dan işlerini büyütmeyi anlatacakları eğitimler verilecek. Ayrıca Facebook ve TOBB, kadın girişimcilere işlerini daha da yükseltebilmeleri için teknolojik destek, bilgi ve bağlantı da sunmayı hedefliyor.

Kadınlar Başardığında Herkes Kazanır

Lansman toplantısında ilk olarak konuşan Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş, Türkiye’nin kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler için büyük bir potansiyel barındırdığını ve Türk kadınlarının girişimcilikte dünyaya örnek olabileceğini belirtti. Derya Matraş’tan sonra sahneye çıkan Facebook Avrupa Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkan Yardımcısı Nicola Mendelsohn da lansmana damga vurarak “kadınlar güçlendiğinde ekonomi de güçlenir” dedi ve mikroekonomide hiçbir şeyin mikro ölçekte olmadığının altını çizdi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise, TOBB’un kadın girişimciler özelinde pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk panelde,  TOBB KGK Başkanı Evrim Aras ve Facebook Kamu Politikaları Türkiye Müdürü Nilay Erdem iki platformun işbirliğinin nasıl başlayıp geliştiğini katılımcılarla paylaştı. Kadınlara ilham vermek için 20 kadın girişimcinin öyküsünü seçtiklerini söyleyen Evrim Aras, ayrıca “dünyadaki işin %66’sını kadınlar yapıyor fakat paranın %10’u kadına ait oluyor” dedi. Nilay Erdem ise “kadınlar birer anne, kardeş, abla, teyze oluyorlarsa neden iş sahibi ve girişimci olmasınlar” diyerek kadınları cesur olmaya davet etti.

Günün son panelinde ise Modacruz kurucusu ve CEO’su Melis Güçtaş, Armut.com kurucusu Başak Taşpınar Değim, Pakolino kurucusu Pınar Ramsay ve Cercis Murat Konağı sahibi Ebru Baykara kendi ilham verici girişim öykülerini anlattılar, dijital dünyanın girişim için ne kadar önemli olduğuna değindiler ve soruları cevapladılar.

#SheMeansBusiness ile ilgili ilham veren hikayelere, kaynaklara ve makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Görsel: Bigumigu