Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Game Changers: Entrepreneurs Who Create Magic in Their Industries [Kristal Elma 2014]

Game Changers: Entrepreneurs Who Create Magic in Their Industries [Kristal Elma 2014]

Önde gelen yerel girişimciler, sektörlerini ve çevrelerini nasıl değiştirdiklerini anlattı.

***SPOILER ALERT***

“Girişimde bulunalım mı, bulunmayalım mı?” diye düşünenler!

Bunun net bir cevabını veremiyoruz; ama Alemşah’ın da dediği gibi “büyük resme bakınca fırsatları daha yakından görürsünüz.”

Game Changers oturumunu yazmadan önce “girişimci” kelimesinin TDK’da tam karşılığına baktım.

Girişimci: Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse.

Aslında mevzunun cevabı açıklamada saklı.

Üretim.

Üretmek.
Devamlı üretmek.

Fırat İşbecer’in moderatörlüğünde gerçekleşen Game Changers Entrepreneurs Who Create Magic In Their Industry’nin konukları 41?29! kurucusu Alemşah Öztürk, B-fit kurucusu Bedriye Hülya, Nişfud’un kurucu ortağı Eren Merzeciydi. Bu üç kişinin de ortak özelliği girişimci olmalarının yanı sıra, işlerini çok sevmeleri, nasıl fark yaratıp işleri geliştirecekleri üzerine kafa yoruyor olmaları.

Kadın ve yaşam merkezi olan B-fit’in kurucusu Bedriye Hülya, işe nasıl başladığını “%40 bilardo salonları, %20 halı sahalar… O halde kadınlara spor için alan ve fırsat yaratma vakti!” diyerek aktarıyor.

“Aklına hürmet eden kadınlar olalım.” diyor. “Aklımız var. Onu biraz daha kullanalım.” Bu noktada Kristal Elma’nın 1. günün açılış oturumu “Woman Power in Creative Industries“de konuşulanlar aklıma geliyor.

235 mağazaya ulaşan B-fit, 2 sene içinde 350-400’e kadar çıkacak. Ofisle birlikte 1000 kadına istihdam sağlarken 250bin kadını da spor ve yaşam alanı sunuyor.

3 sene içinde ne yapacağı soruldu Alemşah’a. Keep calm and dijitale yatırıma devam.

En kuvvetli mecraların sosyal medya ve sonra mobil olduğunu söyleyen Alemşah, markaların Facebook ile ilgili endişelerini şöyle aktardı:


“Facebook çok büyük. Markaların da endişeleri var; çünkü sürekli algoritma değişiyor. Evvelden fan sayısı önemliydi, sonra engagement oldu. Şimdi de reach. Kendini sana ait olmayan platformda tanıtmaya çalışıyorsun.”


Nişfud’un kurucu ortaklarından Eren Merzeci, tek rakibinin babaannesi olduğunu söylüyor 🙂 Dondurulmuş börekle sadece börek satmadıklarını, aynı zamanda zaman da sattıklarını belirtiyor Merzeci.


Oturum sonunda “Şu sıra girişelim mi, girişmeyelim mi?” tartışıldı.

Alemşah’a göre Türkiye’de girişimci olmak için çok iyi bir dönem. Mobil, sağlık ve spor alanlarında çok fırsat var.

Fırat ise aynı görüşte değil. “Siz şimdilik girişmeyin. İşinizde çalışmaya devam edin.”

Girişelim mi, girişmeyelim mi?
İşte bütün mesele bu.