Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Binaların Dışındaki Hayali Odalarda Yaşamak

Binaların Dışındaki Hayali Odalarda Yaşamak

Thierry Mandon, binaların dış duvarını evin içiymiş gibi gösterdiği performanslar gerçekleştiriyor.

Video sanatı, performans ve yerleştirme gibi farklı disiplinlerden beslenen çağdaş sanatçı Thierry Mandon özellikle binaların dış duvarını evin içiymiş gibi gösterdiği performanslarıyla tanınıyor. Yerden epeyce yüksekte bir sandalye, koltuk ya da yatak üzerinde gerçekleştirdiği bu performanslar oldukça da tehlikeli. Kendisi buna aldırmadan şarabını yudumluyor, kitabını okuyor ya da performans neyi gerektiriyorsa onu yapıyor.

İçerideki ve dışarıdaki dünya, tehlikeli bir dengede yan yana duruyor

Bu haberde gördüğünüz “Inside–Outside” ve “Tableau Vivant,” başlıklı çalışmalarda olduğu gibi performanslarının çoğunu yalnız gerçekleştiriyor. Herhangi bir olay örgüsü olmayan yavaş etkinlikler bunlar. Sanatçı bu eserlerde kendi arayışını ortaya koyuyor. Bu arayışı, “insanlar ve çevreleri arasında uyumlu ve istikrarlı bir birlik arayışı” olarak tarif ediyor. Sokaktaki insanla içerideki insanı ayıran sınırları kaldırıp herkesi, birbirinden gizlisi saklısı olmayan bir aile olarak görüyor belki de.

Her videoda bireyin bir tür arketipi olarak; insanlık durumu, sınırları, gücü ve çaresizliği ile karşı karşıya kalan bir karakter tasvir edildiğini vurguluyor sanatçı. Bu temalar, iki dünyanın tehlikeli bir dengede yan yana durduğu eserler tarafından işleniyor.

Sanatçı Fransa’da (Ardèche) yaşıyor ve çalışıyor. Eserlerinin tamamını kendi internet sitesinde ve Vimeo kanalında görebilirsiniz.

Thierry Mandon Thierry Mandon Thierry Mandon

Görsel: Vimeo