Medyanın ve toplumun el birliğiyle dayattığı güzellik standartları herkesi, özellikle de kadınları derinden etkiliyor. Son yıllarda bu standartlara karşı çıkan sayısız yaratıcı işle karşılaşıyoruz. Barselonalı sanatçı Cinta Tort Cartró, kadın bedeninde kusur kabul edilen özellikleri renklendirip yüceltmiş, Evija Laivana ise eBay’de satılan gerçek güzellik ürünlerini kullanarak yarattığı Beauty Warriors adlı fotoğraf serisiyle bu baskıya dikkat çekmişti. SHSadler da Fresh Meat adlı fotoğraf serisinde selfie kültürüne eğilmiş, izleyiciyi güzellik standartlarını hiçe saymaya davet etmişti. Öte yandan Nike, 2 ay önce Londra’daki mağazasına büyük beden mankenler yerleştirerek hem olumlu hem de “Beden olumlama mı, obezite olumlama mı?” tarzında olumsuz tepkiler aldı. Brezilyalı moda tasarımcısı Karoline Vitto ise, The Body as Material adlı koleksiyonunda kumaş ve metal parçalardan oluşan tasarımlarıyla kadınların saklamaya itildiği yağ katmanlarını vurgulayarak konuya dikkat çekiyor.
Kişisel deneyimlerden ilham alan koleksiyon: The Body as Material
Karoline Vitto, The Body as Material (malzeme olarak beden) koleksiyonunu Kraliyet Sanat Koleji’nde yüksek lisans projesi olarak gerçekleştirmiş. Koleksiyonda, kadın bedenindeki kat kat olmuş yağları ve kıvrımları daha da belirgin yapan yedi farklı tasarım yer alıyor. İlham kaynağı ise oldukça kişisel. Çünkü tasarımcı bu koleksiyonu kendi bedeni olan ilişkisinden yola çıkarak hazırlamış. Vitto, Brezilya’da plastik cerrahiyi ve sağlıksız diyetleri teşvik eden köklü güzellik standartlarıyla çevrili bir yaşam sürmüş. Kendi vücuduyla iyi bir ilişki kurmaya ilk olarak İngiltere’ye taşındığında başlayabilmiş.
The Body as Material, önceki yıllarda kendi beden algısıyla nasıl başa çıktığını incelediği çalışmalarla başlamış. Birkaç yıl önce Brezilya’da satın aldığı bir bel korsesi ile bir dizi fotoğraf çekmiş. Daha zayıf görünmek için satın aldığı bu korse o kadar darmış ki, yağ katmanları bu defa da korsenin kenarlarından taşmış. Bunları gizlemek için de özel bir sütyen ve benzeri çözümler kullanması gerektiğini fark etmiş.
Koleksiyonda pantolon, etek korsesi ve maksi elbise türünde parçalar yer alıyor. Tasarımcı her bir giysiyi kendi bedenine yönelik algılarından ve deneyimlerinden yola çıkarak tasarlamış. Ayrıca koleksiyonun büyük bedenlerden ziyade beden biçimleri hakkında olduğunun altını çiziyor. Vitto’nun sık sık vücut aksesuarları da tasarladığı görülüyor.
Karoline Vitto’nun çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.