Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tekstil Boyalarından Üretilen Cilt Bakım Ürünü

Tekstil Boyalarından Üretilen Cilt Bakım Ürünü

Tekstil sektörü için endüstriyel boya üreten Aizome, bitki bazlı boya fabrikasının atık sularından 'Wastecare' adlı bir cilt bakım ürünü geliştirdi.

Bir Japon – Alman girişimi olan boya üreticisi Aizome, tekstil boyama fabrikasının atık sularından ‘Wastecare’ adlı bir cilt bakım ürünü ürettiğini ve önümüzdeki aylarda piyasaya süreceğini duyurdu. 140 yılı aşkın zamandır indigofera tinctoria bitkisinin yapraklarından fermantasyon yoluyla elde edilen toz formundaki indigo boya teknikleri üzerine çalışmalar yürüten eski bir tekstil şirketi olan Aizome, bir süredir bitki bazlı farklı boya alternatifleri üretmek için çalışıyordu.

Ancak bitki bazlı boyalar, cila olarak kullanılan ve kumaşa istenilen şekli vermeye yarayan kimyasal apre kullanılmadığında hızla soluyor; bu nedenle de seri üretim için uygun bulunmuyordu. Yeni bir patentli boyama tekniği geliştiren şirket, ultrason kullanarak bitki moleküllerini biyolojik olarak tekstil liflerine bağlamanın bir yolunu bulduğunu açıkladı. Böylece seri üretime uygun, solmayan bitki bazlı boyaların geliştirilmesi mümkün hale geldi.

Boyalara rengini veren şifalı bitkilerin antienflamatuar, ağrı kesici ve antioksidan özelliklerini bu Ar-Ge çalışmaları sırasında keşfeden Aizome, üretim sürecinde ortaya çıkan atıkları cilt bakım ürününe dönüştürmeye karar verdi. Endüstriyel atıklardan üretilen ilk cilt bakım ürünü olan Wastecare, boyama sürecinde yalnızca bitki, su ve ultrason kullanıldığı belirtilen tekstil boyama fabrikasının atık sularının yeniden formüle edilmesiyle ortaya çıktı.

Doğrudan tekstil boyama fabrikasından alınan atık su, sıkı eko-toksikolojik ve kozmetik güvenlik standartlarına göre test edilerek onaylandı. Atık suda yer alan indigo yaprağından elde edilen indigo tozunun, Wastecare’e bitkinin cilt yaralarını hızlı iyileştirme etkisini kattığı ifade ediliyor. Serviceplan iş birliğiyle tanıtılan cilt bakım ürününün marka kimliği ve ambalajı ise New York merkezli tasarım stüdyosu Workbyworks tarafından tasarlandı. Cilt bakım ürününün ambalajı da sürdürülebilirliğe uygun bir şekilde geri dönüştürülmüş cam ve kartondan üretildi.

Görseller: Youtube, Aizome