Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tek Bir Atomun Fotoğrafı 2018 Bilim Fotoğrafları Yarışması’nı Kazandı

Tek Bir Atomun Fotoğrafı 2018 Bilim Fotoğrafları Yarışması’nı Kazandı

2018 Bilim Fotoğraf Yarışması’nın birinciliğini “İyon Tuzağındaki Tek Atom” fotoğrafıyla, Oxford Üniversitesi‘nde doktora öğrencisi olan David Nadlinger kazandı.

Sizce atomlar neye benziyor? Hiç merak ettiniz ya da düşündünüz mü? Atomlar, maddelerin içinde bulunan bir çekirdektir ve kimyasal olarak bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçasıdır. Bir saç telinden dahi milyon kere küçük olup onları mikroskop altında görmek ve fotoğraflamak çok zordur. Yani şimdiye kadar öyle biliyorduk. Fakat Oxford Üniversitesi Fizik bölümünde doktora öğrencisi olan David Nadlinger bu zorluğu başardı ve atomu sıradan bir fotoğraf makinesiyle fotoğraflayarak Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) tarafından düzenlenen Bilim Fotoğrafları Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı.

Sessiz Pazarların Ödülü

David Nadlinger’in çektiği ve ona birincilik ödülü getiren fotoğrafın adı Single Atom in an Ion Trap (İyon Tuzağındaki Tek Atom). Nadlinger, fotoğraf çekiminde uzun pozlamayı kullandı ve fotoğrafın içindeki tekli stronsiyum atomu havada iki elektrot ile asılıyken mavi-mor lazerle aydınlattı. Atomun her iki yanındaki iki elektrot iki milimetre ölçeğine sahip. Fotoğrafı çekilen atom, mavi-mor renkli lazerle aydınlatıldığında Nadlinger’in uzun pozlama yapan normal bir kamerayla kareyi yakalayabilmesi için atom ışık parçacıklarını emiyor ve sonra onları tekrardan yayıyor.

Lazerle soğutmalı atomik iyonlar, kuantum fiziğinin eşsiz özelliklerini keşfetmek ve bunları harekete geçirmek için bozulmamış bir platform sağlıyor. Nadlinger’in çektiği fotoğrafın ortasında görülen küçük parlak noktaysa pozitif yüklü bir stronsiyum atomu. Stronsiyum atomları geleceğin kuantum bilgisayarlarının yapı taşları olarak gösteriliyor. UK Networked Quantum Information Technologies Hub tarafından kuantum bilgisayarları araştırmalarında hassas saat ve sensör görevinde kullanılıyorlar. Doktora öğrencisi Nadlinger için tek bir atomu çıplak gözle görebilmek, minik kuantum dünyası ile makroskopik gerçeklik arasında harika ve doğrudan bir köprü olmuş. Doktora öğrencisinin kamera ve tripodla geçirdiği Pazar öğleden sonraları gerçekten güzel bir kare ile sonuçlanmış.

Ekipman, Tesis ve Genel Yarışma Birincilik Ödülü
Single Atom in Ion Trap

7 Ağustos, 02:36’da, Clarendon Laboratuvarı -172’de çekildi. Canon 5D Mk II, EF 50mm f/1.8. Uzatma tüpleri ve renkli jelli iki flaş ünitesi kullanıldı.

Yarışmanın diğer kazanan fotoğraflarını Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) sayfasından inceleyebilirsiniz.

Görsel: EPSRC