Sevgililer Günü; ayıcıkların, kalplerin, çikolataların, güllerin, sevgi mesajlarının coştuğu ve dünyayı ele geçirdiği bir gün. Bu yumuş yumuş sevgi çılgınlığı içerisinde geçen günde; tüm sevgililer birbirlerine “olması gereken” hediyeleri alır, “olması gereken” sürprizleri yaparken ilişki gerçeğinin tatsız bir yüzü daha olabileceğini pek düşünmüyoruz herhalde. Oysa var tabii. Bu karanlık gerçeği de bize One Love Foundation’ın #LoveBetter (Daha iyi sev) isimli etkileyici çalışması hatırlatıyor.
Önce One Love Foundation’ın ne yaptığından bahsedelim… One Love; ilişkileri içerisinde fiziksel ya da psikolojik şiddet ya da baskı gören genç kadınları bilinçlendirmek için çalışan bir yardım kuruluşu. Hikayesi ise hayli acı ve bir o kadar da ülkemizden tanıdığımız bir hikaye. 2010 yılında, üniversite mezuniyetine 3 hafta kala eski erkek arkadaşı tarafından dövülerek öldürülen Yeardley isimli genç bir kadının anısına, annesi ve kız kardeşi tarafından kurulmuş. O günden bu yana gençleri sağlıksız ilişkileri tanıma ve anlama, şiddet belirtilerine karşı uyarma konusunda çalışıyorlar.
TBWA\Chiat\Day tarafından Sevgililer Günü vesilesiyle One Love Foundation için gerçekleştirilen çalışma da kuruluşun misyonunu yansıtıyor. #LoveBetter etiketiyle duyurulan çalışma için New York’da kısa süreliğine bir pop-up mağaza açılmış. Mağazaya dışarıdan bakıldığında her şey bir Sevgililer Günü mağazasında “olması gerektiği” gibi: Pembeler, çikolatalar, kalpler, sevgi sözcükleri…
Ancak mağazada satılan şeylere yakından bakınca işin gerçeği ortaya çıkıyor. İlişkilerin hiç de o kadar tatlı olmayan, daha karanlık, daha gizli ve daha sinsi bir başka yüzü olabileceğini ortaya koyan çalışma; bu sağlıksız ilişki modellerini mağazadaki eşyalarla görselleştiriyor. Böylece aslında satılık olmayan bu ürünler aracılığıyla sağlıklı veya sağlıksız ilişki konusunu gündeme taşırken, zehirli olarak tanımlanabilecek davranışlar hakkında da uyarmış oluyor.
Sevimli Ürünlere Gizlenmiş Sağlıksız Söylemler
Mağazadaki ürünlerin hepsinin altında karanlık bir yan var dedik. Örneğin tatlı görünümlü ayıcığın göbeğine basıldığında hakaretler etmeye başlayabiliyor. Tabii kendisi dengesiz bir ruh haline sahip olduğundan hemen arkasından özür dileyebiliyor. Kalpli bir kutu içerisinde satılan çikolata tek bir adet, yanındaysa “Kilona dikkat et.” mesajı var. Normalde üzerlerinde “Seni seviyorum” gibi sevimli mesajlar yazan kalpli şekerlemeler aşağılamalarla dolu. Keza kırmızı kalp balonlar da öyle… Güzel görünümlü kolye, sevgilisinin her an nerede olduğunu bilmek isteyenler için aslında bir GPS izleme cihazına bağlı. Pembe kartlar takıntılı bir ruh halini yansıtan söylemler içeriyor: “Sen benimsin ve dediğimi yapmalasın.” Şarap şişeleri sevgilinize isteklerinizi yaptıracak birer araç, kravata ise dinleme cihazı takılı.
Site üzerinden incelenebilen tüm bu ürünler, gerçek ilişki ya da sevginin bu olmadığını, bunların takıntılı veya sağlıksız davranış biçimleri olduğunu vurguluyor. Ürünlerde kullanılan tüm mesajlar One Love topluluğun gerçek hikayelerinden alınmış, yani bunlar pek çok ilişkide ama gizli, ama açıktan; sahiplenme, kıskançlıl veya aşk adı altında yaşanan şeyler.
Daha büyük bir kampanyanın bir ayağı olan mağaza, bir günlüğüne açık kalmış olsa da içeri girenlerin ürünlere tepkilerinin de görülebildiği video internet üzerinde dolaşıyor. Videoda, ürünleri inceleyen insanların kendi ilişkileriyle yüzleşmeleri veya bunlara verdikleri şaşkın tepkiler görülebiliyor. Mağazanın çalışanları da konuyla ilgili bilgilendirme yaparken diyalog başlatma yönünde adımlar atıyor. Kampanyanın internet sitesi de bu diyaloğu devam ettiriyor.
Daha İyi Sevmek Mümkün
Kampanya, insanları site üzerinden söz vererek “daha iyi sevmeye” çağırıyor. Bu tip davranışları değiştirmenin mümkün olduğunu hatırlatırken, insanları ilişkileri hakkında konuşmaya ve sağlıksız yanlarını düzeltmeye davet ediyor. Bir yandan da neyin sağlıksız olduğunu gösterirken değiştirilemeyen durumlarda o ilişkide kalmamanın gerekliliğini hatırlatıyor. Nihai amaçsa elbette ilişkilerdeki şiddet ve istismar oranını düşürmek.
“Seven adam kıskanır.” veya “Erkek adam döver de sever de” türü söylemlerin oldukça yaygın olduğu, başkasına yar etmemek adına kadınların ardı arkasına dövüldüğü hatta öldürüldüğü ülkemiz için de oldukça düşündürücü ve etkileyici bir kampanya. Normal kabul ettiğimiz pek çok şeyin aslında çok da normal olmadığını, hatta kimi zaman sağlıksız ve özgüvensiz bir ruh haline işaret ettiğini anımsamak ülkemizdeki pek çok kadın için de iyi olabilir.
Künye:
Reklamveren: One Love Foundation
Reklam Ajansı: TBWA\Chiat\Day New York
Küresel Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Chris Garbutt
Yetkili Yaratıcı Yönetmen: Chris Beresford-Hill
Yaratıcı Yönetmen: Gustavo Dorietto
Reklam Yazarı: Ricardo Franco
Sanat Yönetmeni: Angelo Maia / Gustavo Dorietto
Planlama Yönetmeni: Jonathan Deves
İçerik Yönetmeni: Anastasia Garcia
CEO: Rob Schwartz
Müşteri İlişkileri Yönetmeni: Mark Donohue
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Jeannine Yawn
Entegre Yapım Sorumlusu: John Doris
İş İlişkileri Sorumlusu: Theresa Maranzano
Yönetici Yapımcı: Matt Flaherty
Yapımcı: Steven Kreuch
Web Yapım: Alex Campbell
Web Tasarım: Gina Pido
Fotoğraf: Theo Allen
Görsel: YouTube – One Love Foundation