Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tasarımcılar ve Sanatçılar Kaz Dağları için Üretiyor

Tasarımcılar ve Sanatçılar Kaz Dağları için Üretiyor

Kaz Dağları'nda gerçekleştirilecek olan altın arama projesine tepki gösteren sanatçılar ve tasarımcılar sosyal medya üzerinden paylaşımlar gerçekleştiriyor.

Türkiye’nin oksijen deposu olarak tanımlanan Kaz Dağları son günlerde ülkenin gündemine yerleşmiş durumda. Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde başlatılan altın maden projesi kapsamında şu ana kadar 200 bine yakın ağaç kesildi. Bununla birlikte altın arama projesinde kullanılacak olan siyanürün Çanakkale şehir merkezinin su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su havzasında bulunması şehirde yaşayan insanlar için tehdit oluşturuyor. Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülmesi planlanan altın arama projesinin dışında bölgede siyanürle altın armaya faaliyeti sürdüren iki Alman şirketi bulunuyor.

Çanakkale Belediyesi öncülüğünde şantiyenin yakınlarında başlatılan “Su ve Vicdan” nöbetine katılım ise gün geçtikçe artıyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın çağrısı ile 5 Ağustos günü Kaz Dağları’nı kurtarma eylemi kapsamında bir yürüyüş gerçekleştirildi. Gerçekleşen yürüyüşe katılanların yanı sıra sosyal medyadan kamuoyu oluşturmaya çalışan sanatçılar ve tasarımcılar da yürüyüşe destek verme amacıyla paylaşımlar gerçekleştirdi. İllüstratör Oya Başkaya, karikatürist Kürşat Zaman, seramik sanatçısı ve illüstratör Ayşe Deniz Şahin ve Marketing Toys yaratıcı direktörü Yağız Genç Kaz Dağları ile ilgili yaptıkları eserleri paylaştı.

View this post on Instagram

Ne dağların, ne ağaçların ne de akarsuların insanın neler yapabileceğinden haberleri yok. Onlar bizi hala kazlarla gezen Sarıkız, öksüz kalan Paris veya süt verdikleri Zeus sanıyorlar. Kaz dağları sayısız endemik bitki ve hayvan türleriyle eşsiz, görkemli ve yalnız.. evet İda yalnız ve şaşkın..biz bu hikayenin neresindeyiz? Bizi yeri yerinden oynatmamız için tutan ne? Biz gercekten bu kötülüğün neresinde hangi tarafındayız? #kazdağlarınınüstüaltındandeğerlidir#kazdaglarınınüstüaltındandahadegerli#ruhundoysun#kazdaglarinadokunma#kazdağlari#kazdağlarıhepimizin#kazdağlarıkardeşliği#kazdaglarınadokunma#sunöbeti#kamptayız#suvevicdannöbeti #çanakkale#temavakfı#alamosgold#kuzeyormanları #saldagölü#salda#kazdağlarıkardeşliği #saldayadokunma#katliam#illustrasyon#agacimadokunma @kuzeyormanlarisavunmasi

A post shared by Oya Baskaya (@oya.baskaya) on

View this post on Instagram

. Kaz Dağları önemli doğal değerlerimizdendir.Ey verilen yetkiyi yağmaya dönüştüren yetkililer!; Her şeyi talan ettiğiniz gibi bunu da ele güne peşkeş çekmeyin! Para değil; doğa mutluluk verir, huzur verir! Bu vatanın asıl sahipleri olan üstünde yaşayan vatandaşlardır ve onların da bu derin uykudan uyanıp değerlerine sahip çıkması gerekiyor… Yoksa yarın bir gün fotoğraflarını çekip instagramda şehvetle paylaşacacağınız bir Salda’nız, bir Tazı kanyonu’nuz, lavanta tarlanız,Ayder’iniz,eşsiz koylarınız,adalarınız kalmayacak elinizde … #kazdağları #kazdaglari #kazdağlarıhepimizin #kazdağlarımilliparkı #kazdağlarınadokunma

A post shared by Kürşat Zaman (@kursat1974zaman) on

View this post on Instagram

The nature makes a mountain "gold" We have a serious problem of not giving the priority to what is important in our country. Todays case is about nature again. One of the biggest natural areas of Turkey is being sacrificed for gold mining. This unbelievable disaster of humankind must come to an end before the natural cycle is ruined for the whole earth. Please do whatever you can to stop this disaster including the smallest thing like spreading this terrible news and make an effort for awareness. And remember this earth is the only home we have. #kazdağlarıhepimizin #kazdağlarıkardeşliği #uyanisaortakol #sendeğişirsendünyadeğişir #awareness #awakening #nature #naturelover #animals #animallover #hope #change

A post shared by Yağız Creates (@yagizcreates) on

Asıl ismi Necip Yanmaz olan ve fotoğraf çekmeye başladıktan sonra Niko Guido ismini kullanan gezi, nü ve belgesel fotoğrafçısı da 2007 yılında Kaz Dağları’nda çekmiş olduğu fotoğrafı Instagram hesabından yeniden paylaşarak “Su ve Vicdan” nöbetine destek verdi. Güney Amerika’yı baştan sona fotoğraflayan sanatçı, Uzak Doğu’da bir çok ülkede fotoğraf çekimleri gerçekleştirdi.

“Su ve Vicdan Nöbeti” çerçevesinde etkinlikler devam edecek

5 Ağustos’ta gerçekleşen yürüyüşe ise on binlerce kişi katıldı. sivil toplum örgütleri, milletvekilleri, gazeteciler ve bazı ünlü isimlerinde katıldığı Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi tarafından düzenlenen yürüyüşte de yaratıcı pankartlar vardı. yürüyüş sırasında sosyal medyada da paylaşımlar gerçekleştirildi. #Kazdağınadokunma etiketi Twitter gündemine girdi.

View this post on Instagram

?? #KazDağlarıHepimizin

A post shared by Kazdağları Kardeşliği (@kazdaglarikardesligi) on

#kazdağınınüstüaltındandeğerlidir #kazdağları #kazdağlarıkardeşliği etiketleri ile sosyal medyada gündem oluşturan doğa severler önümüzdeki günlerde sanatçıların da katılımıyla etkinlikler ve konserler düzenleyecek. Moğollar grubu yürüyüşün gerçekleştiği 5 Ağustos akşamı sahneye çıkarken, Fazıl Say kişisel Instagram hesabından yaptığı paylaşımda 18 Ağustos’ta şantiyenin olduğu alanda konser vereceğini duyurdu.

Görsel: Instagram

Manşet görseli düzenlenmiştir.