Ecovative’in geliştirdiği sürdürülebilir yapı malzemesi Mushroom Materials (MM); tarımsal yan ürünler ve doğal tutkal diyebileceğimiz miselyum (mantarın bitkisel kısmı) içeriyor.
Design Museum’un 2015 Yılın Tasarımı Ödülü’ne aday gösterilen MM, miselyum’un mucizevi özelliği –doğal tutkal- sayesinde ekonomik değeri çok düşük olan tarımsal atıkları sırtına alarak, dayanıklı ve çevre dostu bir yapı malzemesi seçeneği olarak geleceği fethedebilir.
Sentetik-plastik malzemelere organik bir alternatif olarak karşımıza çıkan MM, bildiğimiz petrokimyasal plastikten farklı olarak, tamamen bitkisel ve kullanım ömrünü tamamladıktan sonra doğada kolaylıkla çözülebiliyor ve gübreleşiyor.
Kitteki muhteviyat dehidrasyon işleminden geçirildiği için hem hafif hem de uluslararası gönderime uygun.
Ürünü büyütme, yetiştirme kısmına gelince… Öncelikle malzemeye su ekleniyor ve 3-4 günlük yetişme sürecinin ilk adımı atılmış oluyor. Malzeme henüz ıslakken, kalıba yerleştiriliyor ve birkaç gün içinde mantar bazlı malzememiz büyüyüp şekillenip istenilen tasarıma dönüşüyor.
Geçen yıl, The Living isimli mimarlık stüdyosu MM kullanarak MoMa’nın PS1 galerisinin girşindeki avluya bir organik kule dikti. Bu dizaynla da 2014 Young Architects Programme’den birincilik ödülü aldı.
MM kiti kullanılarak yapılan Danielle Trofe imzalı “Mush-lume” masa lambası, “Mush-bloom “ çiçek saksısı ve Surf Organic’in ürettiği geri dönüşümlü sörf tahtası, ortaya çıkan tasarımlardan birkaçı.
Görsel; Ecoactive