Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Taleple Doğan Minion Tasarımlı Tic Tac’ların Öyküsü [Cannes Lions 2015]

Taleple Doğan Minion Tasarımlı Tic Tac’ların Öyküsü [Cannes Lions 2015]

Mayıs ayında başlayan kampanyanın doğru zamanlamayla ve gösterilen ilgiyle Tic Tac Minions'ın başarı öyküsü.

Mayıs ayında, küresel şekerleme markası Tic Tac’ın Minions desenli özel seri yayınlayacağını duyurmuştuk. Despicable Me ile ünlenen yan karakterler Minions ile anlaşma yapan Tic Tac, filmin hayranlarının merakla beklediği bir seri yayınlamış oldu. Kampanyanın hazırlık süreci ve sonuçlarını Cannes Lions‘da dinleme şansı yakaladık.

https://www.youtube.com/watch?v=w90MlpxC730

Despicable Me ile sevilen ve ünlenen karakterler, uzaktan bakıldığında Tic Tac’ın şekerleme tasarımına uygun fiziğe sahipti. Bunu gören hayranlar, marka ve ajansın aklında en ufak bir fikir yokken sosyal medya üzerinde kendi Tic Tac Minions tasarımlarını yayınlamaya başlamıştı. Fakat yapılan tasarımlar ne kadar etkileyici olursa olsun kaçınılmaz bir eksikleri vardı. Tic Tac Minion’lar kullanılan mürekkepten ötürü yenilemiyordu.

Tweet’lerin gönderim tarihlerine bakarsanız Tic Tac Minions’ın ne kadar uzun zamandır beklendiğini de görebilirsiniz.

VML Polonya’dan Yaratıcı Yönetmen Karolina Kaluzna ve Tic Tac’ın dijital ekibinin başındaki isim Witold Zorski markanın ve ajansın bir araya gelerek, Minion-sever’lerin hayallerini nasıl gerçeğe dönüştürdüklerini açıkladı.

Minion’lar ve Tic Tac taneleri, şekil olarak birbiriyle uyumluydu. Bu nedenle de insanlar ikisi arasındaki bağı doğrudan kurabildi.

Şekerlemelerin tadının nasıl olacağına ise yine Minion’lar zevk ve tercihleri belirleyici oldu. Minion’ların karşı koyamadığı en sevdiği şey olan muz, şekerlemelerin de tadı oldu.

Bir sonraki aşamada, şekerlemelerin rengi vardı. Tamam, elbette sarı olacaklardı. Fakat nasıl bir sarı olacaktı. Bu noktada ise ekibin yardımına Pantone koştu. Pantone, 3 aradan sonra koleksiyonuna ilk kez renk ekleyerek Minion Sarısı‘nı resmen kabul etti.


Görsel; Pantone

Tic Tac’ın üretim sürecindeki bir aşama ise şekerlemelerin üretim hızını büyük ölçüde yavaşlattı. Bir adet Tic Tac şekerlemesinin üretilmesi için gereken süre tam 24 saat. Bunun sebebi ise Zorski, şekerlemelerin 200 katmandan oluşmasıyla açıklıyor. Tic Tac’ların bu kadar tat çeşitliliğini ve doygunluğunu yaratmasının sırrı da burada saklıymış.

Şekil, tat, renk gibi detayları çözüm Tic Tac için geriye tek bir detay kalmıştı. Keza o da en önemlisiydi. Şekerlemelerin üzerindeki Minion baskısı. Geleneksel baskı teknikleriyle şekerlemelerin sadece %20’lik alanına baskı yapabiliyorlardı. Araştırma ve Geliştirme çalışmalarıyla bu engel de aşıldı ve drajenin %80’ine baskı yapılabilir hale geldi. Artık Tic Tac’lar Minion-severlerle buluşabilirdi.

Sonuç ise tüm beklentileri alt üst etti. Tic Tac Minion’larına gösterilen taleple tüm Dünya’da 2 milyardan fazla satıldı. Avustralya’da 3 hafta içinde, Polonya’da 10 gün içinde, Macaristan’daysa 3 gün içinde tüm stoklar tükeniyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeyse kaçınılmaz son çok daha hızlı yaşanmış. ABD’deki tüm stoklar bir gün içinde tükenmiş. Bölgenin amiral gemisi mağazalarından birinde 30 yıldır çalışan yönetici ise kariyeri boyunca böyle bir taleple karşılaşmadığını dile getirmiş.

Ajansın ve markanın bu kampanyada çıkardığı 4 temel sonuç ve ders bulunuyor.

Ve tabii bir de küçük sürprizleri;

Bigumigu Cannes Lions 2015’in medya partnerleri arasında yer alıyor.

Görsel; Bigumigu
Manşet Görseli; Retro Mummy