Yazılım, tasarım, iletişim veya bilgisayar destekli servisler sunan şirketler, Amerika Birleşik Devletlerinin çeşitli noktalarındaki üniversiteler ve İngiltere, Güney Afrika, İtalya gibi çeşitli ülkelerin temsilcilerinin yer aldığı Trade Show; tanıtım, iletişim ve bağlantı anlamında birçok fırsat sunuyor. Fuar alanında dikkat çeken girişimleri tarayarak bir seçki hazırladık.
Awesome Scale, satın almak istenen şeyleri listeleyip fiyatı hakkında fikir yürütülemeyen durumlar için hazırlanmış. Konum tabanlı arama sistemiyle satın almak istediğiniz veya ihtiyacınız olan şeyi arayarak bulabileceğiniz en uygun fiyatı listeleyen bir tartı. Analog görüntüsü ve steampunk atmosferiyle oldukça ilgi çekici.
Topraktaki nem oranını harici enerji tüketmeden ölçen SenSprout, çiftçilerin hayatını kolaylaştırıp su israfını azaltmayı hedefliyor. Sensör dolu elektronik kağıt olarak hazırlanan ve enerji ihtiyacını radyo dalgalarıyla karşılayan minik yaprak topraktaki nano parçacıkları gerçek zamanlı ölçerek bitkilerin ve toprağın sağlıklı büyümesini sağlıyor.
Pek çok çocuğun en çok sevdiği şey olan ses çıkarmak ve çevresiyle etkileşime geçme merakıyla ortaya çıkan Moff, çocuklar için geliştirilmiş bir giyilebilir. Akıllı telefon uygulamasıyla çeşitli enstrüman, kılıç gibi eşyalarla yansıma seslerin kol hareketleriyle çıkarılmasını sağlıyor.
Trade Show’a getirdikleri ürünlerle en çok dikkat çeken ulus şüphesiz Japonlar oldu. Robotlarla tasarımın inceliklerini birleştiren exiii isimli Japon şirketi de fuarın en çok ilgi çeken ürünlerinden birini sergiliyordu. Handiii isimli myoelektronik protez kol, organik kolun yapabildiği her şeyi kopyalayarak taklit edebiliyor. Kol üzerindeki sinir ve kas hareketleri sayesinde kontrol edilmesiyle MYO teknolojisine de benzerlik gösteriyor.
Handii’nin resmi olarak yayınlanan tanıtım videosunu da buradan izleyebilirsiniz.
Tarım toplumundan sanayi toplumuna geçişle birlikte yaşanan göç nedeniyle yerel çiftçilerle kopan bağı yeniden kurmayı amaçlayan bir girişim Kakaxi Project. Artan organik beslenme trendini de göz önüne alarak geliştirilen şişe büyüklüğündeki cihazla, çiftçilerin ürünlerinin gelişim sürecini akıllı telefon üzerinden kontrol etmeyi sağlıyor. Toprağın durumu, nem, sıcaklık gibi koşulları sürekli olarak takip eden ve güneş enerjisiyle kendini besleyen kapsüller projenin ana elementi. Taraflar arasındaki iletişimi de sağlayan kapsüller güneş enerjisiyle kendini sürdürülebilir dünyaya adadığı içinsonradan müdahale etmeye ihtiyaç duymuyor.
Projenin Kickstarter sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Görsel; Bigumigu