Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2013: Kickstarter Projeleri Sesini Nasıl Duyurur?

SXSW 2013: Kickstarter Projeleri Sesini Nasıl Duyurur?

"PR for Crowdfunded Projects in Age of Kickstarter" oturumu yeni doğan projeleri desteklemeyi anlattı.

Bu yazıdaki her şey herhangi bir yeni projenin basına ve tüketicilere sesini duyurması için gerekenleri de kapsıyor.

Connie Zheng, teknoloji şirketlerine halkla ilişkiler hizmeti veren North of Nine’in ortaklarından. Şimdiye kadar Kickstarter, Indiegogo gibi birçok kitle-kaynak platformunda projesine fon arayan girişimcilere projelerinin basın tarafından daha fazla dikkat çekmesi için halka ilişkiler hizmeti vermiş ve bu konuda çok sistematik önerileri ve yorumları var. Oturumun en güzel yanı da Zheng’in ‘laflar hazırlaması’ ve söylediği her şeye dair örneklerle ve belgelerle gelmiş olması.


Sunumdan dikkat çekici, zaman zaman ibretlik zaman zaman ilham alınası örnekler şöyle:

Fon arayan bir projenin yaşayabileceği temel pişmanlık: zamanlama konusunda plansızlık.

Örneğin 8.000 dolara ihtiyacı varken 8.978 dolar toplayan Yes&Yes Design yaratıcısı Laura Bruland en büyük pişmanlığının Kickstater’a projesini koymadan önceki döneme yeterince zaman ayırmaması sesini duyurmak için.

120.000 doları hedeflerken 169.480 dolar toplayan şeffaf hoparlörler projesi ise Kickstarter’da projenin yayına girdiği gün Wired ve Engadget’a haber olmuş. Bizim de haber yaptığımız lamba kitap Lumio da 60.000 dolar beklerken 483.658 dolar destek almış, fikir babası Gunawan projenin Kickstarter’da yayınlanmasından uzun zaman önce birçok bağlantı ile projeyi desteklediğini söylüyor.



Dikkat edilecek diğer konulardan biri de tartışmaları kontrol edebilmek. Bu konuda yapılacak 3 şey var; etkileşime girmek, yorumları takip etmek ve yanıtlamak. Hoparlörlerin yaratıcısı People People gelen olumsuz yanıtlara ölçülü ve bilgi veren yanıtlar vererek sosyal medyadaki krizi idare ediyor.



Ürün gecikmesi de bu projelerin sorunlarından ve gerçeklerinden biri. Zheng’e göre insanlar Kickstarter’ın bir internet mağazası olmadığının bilincinde; asıl amaçları bu yolculuğa, hikayaye dahil ve destek olmak, bir şeyi birlikte geliştirmek ve proje gerçekleşirse bunun bir parçası olmak. Dolayısıyla yapılacak şey düzenli iletişimde kalmak ve süreci paylaşmak.

Hugalopes projesinde ürünlerin ulaşması gecikmiş ve 209 destekçiden yalnızca 1 kişi parasının iade edilmesini istemiş, kukla şapkalar 8.500 dolar umarken 21.353 dolar bulmuş. İşin sırrı olarak Jazz Tigat herbir kişiyle tek tek iletişime girip enerji harcadıklarını ve iletişimi güçlü tuttuklarını söylüyor.


Zheng’in fon arayan projeler için strateji planı var, süreçler önemli. Projenin lansmanından önceki dönem, sırası, sonu ve sonrasındaki dönemin kendi içinde farklı farklı dinamikleri olmalı. Projenin sesini duyurması, kendi kendisinin halka ilişkilerini yapması, kendiyle ilgili yayınlarda incelenmesi ve haberinin yazılması için dikkat edilecek unsurlar şöyle:
öncesi: erken plan yapmak, bağlantıları kurmak, projeyle ilgilenecek doğru editörleri ve yayıncıları bulmak için araştırma yapmak
sırası: süreçten sıkılmadan aynı heyecanla projeye sarılmak, video, mesaj güncellemeleri gibi yeni içeriklerle kampanyayı beslemek ve projeyi destekleyenlerle potansiyel destekçiler ile iletişimde olmak
sonu: kimi editörler projeden önceden haberdar değilse ve başka yayınlar yer verdiyse projeyi yazmamayı tercih ederken, kimileri proje bittikten sonra da ilgisini çekiyorsa yazmak isteyebiliyor. yeni medya bağlantıları için projenin bitişini fırsat olarak görmek
sonrası: ürün gecikmesi gibi krizlerle başa çıkabilmek, üretimle ilgili problemlerle ilgilenmek ve iletişim planı yapmak.
Medya araçları, yazarlar ve editörlerle iletişime geçmek için doğru zaman ne?
Venture Beat‘ten Jeffrey Grubb ve Engadget‘tan Myriam Jore’a göre projenin lansmanından önce Twitter’da, Reddit’te ve belirli ağlarda bağlantılarınızı kurmuş olmanız gerekiyor. İletişime geçmenin de tabii makul yolları var, bir teknoloji yazarının ilgisini çekmek için projenin prototipini, tanıtım video’sunu, kaliteli fotoğraflarını ya da demosunu paylaşmak en iyi yol.
Joire, Kickstarter projesi zaten başlamışsa ve başka kaynaklar hakkında yazmışsa yazmaktan hoşlanmıyor, mutlaka internette ön arama yapıyor.
Mashable‘dan Anita Li için projenin ilgisini çekmesi önemli, farklı bir bakış açısı varsa lansmandan sonra ona ulaşılmasında bir sakınca görmüyor. Yine de projenin lansmanından 1-2 hafta önce ulaşmak ve lansmandan 1 gün önce hatırlatma yapmak en ideal zaman planı.
Venture Beat’ten Rebecca Grant için projelerden haberdar olmakla en çok ilgilendiği dönem proje bitip gerekli fonu topladıktan sonra.
Kime ulaşmalı?

Bir moda ürünü için farklı iken, bağımsız film projesi için ayrı. Teknoloji ürünü için doğru dergiler, siteler ve editörler farklıyken; sosyal sorumluluk projesi için bambaşka.
Ne arıyorlar?
Venture Beat‘ten Rebecca Grant çok etkileyici ve havalı teknolojilerin peşinde, aynı zamanda ilginç fon toplama hikayelerinin. Kendisinin de para verip kullanacağı bir ürün olmasına dikkat ediyor.
Yine Venture Beat’ten Jeffrey Grubb için Kickstarter’da başlayan bir proje şeffaf olmalı, onun için kilit kelime bu. Çünkü insanlara henüz üretilmemiş bir ürün hakkında sorular sorup bunu haber yapıyorsunuz. Ürünün yaratılış süreciyle ilgileniyor Grubb; toplanan paranın nasıl harcanacağını, neden o miktarın gerekli olduğunu ve projenin zor yanlarını duymak istiyor.
Mashable‘dan Anita Li için ürünün ilginç ve benzersiz olması önemli. Mashable’da ya da başka bir sitede hakkında yazı yazılmamış olması da önemliyken eğer yazıldıysa inceleme haberine başka bir bakış açısı getirmeyi seviyor.
Onlara gönderilen proje dokümanı nasıl olmalı?
Mashable‘dan Anita Li’nin önerileri;
-açık, az ve öz bir anlatım ile spesifik olarak tek kişiye gönderilmiş eposta
-ilgili linkleri ve yüksek çözünürlüklü fotoğraflar paylaşmak
-neden projenin farklı olduğunu ve epostanın gönderildiği kişiyle ilgili olduğunu belirtebilmek
-görsel olarak dikkat çekici ve estetik görünen, mümkünse video içeren doküman hazırlamak
Venture Beat‘ten Rebecca Grant’ın girişimcilere tavsiyesi de projeyi kısa ve öz anlatan açık bir yazı hazırlamak. Rebecca çoğu zaman projenin ne olduğunu okuduğunda hiçbir şekilde anlayamadığı proje dökümanları aldığını ve dikkatini canlı tutamadığını söylüyor.
Daha fazla kitleye kendini anlatmak ve ürününü, hizmetini tanıtmak isteyen girişimciler için yalnızca fon arayan projelerde değil tüm yeni girişimlerinde yol gösterebilecek bir sunumdu. Zheng belki de herkesin akıl edebileceği püf noktalarını deneyimleriyle, sayılara ve güncel proje bilgilerine dayanan gerçek örneklerle destekleyerek çok sistemli ve sebep-sonuç ilişkisi çerçevesinde tüyolar verdi. Bu tüyolar hem okur, hem editör hem de girişimciye hitap ediyor.Kendime biçtiğim pay büyük.