Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SXSW 2012’de Markalar Ne Yaptı?

SXSW 2012’de Markalar Ne Yaptı?

SXSW’ye 30.000’in üzerinde dijital dünyanın gündemini belirleyen katılımcı gelir de markalar ve start-uplar bu ortamı kullanmazlar mı ?
 
Miller, Chevrolet, IFC, Pepsi, Monster, Samsung, Freecreditscore.com, Microsoft, ISIS, Esurance, AT&T ve The Austin Chronicle etkinliğini ana sponsorları arasında yer alıyordu. Etkinlik alanları sponsor markalar tarafından kapılmış iken sokaklar gerilla çetelerini kurmuş küçük start-uplardan dev markalara kadar size ürün denetmek isteyen ya da markaladığı bir şişe su ile size bir ikram yapmaya ve markasının adını aklınıza kazımaya çalışıyordu.

Chevrolet, “Catch a Chevy” sloganı ile giydirdiği onlarca aracı ile size şöforlu bir araç kullanma hizmeti sunuyordu  Hybrid aracı Chevrolet Volt’u ile katılımcıları kongre merkezinden Austin’de istedikleri yere bırakıyordu. Tek yapmanız gereken boş bir Chevrolet bulabilmekti.

Kurduğu Chevy standında ise Recharge Yourself ile  sloganı ile onlarca 5'li priz ile 32.000 internet bağımlısına yumuşak koltuklarda şarj istasyonları sunuyordu.

Etkinlikte kahve dışında satılan tüm içeceklere ambargo koyan Pepsi ise standında hem beyin fırtınalarına ev sahipliği yapıyor hem de tweet duvarında günün akışını sunuyordu.

Samsung ise kurduğu standda, JESS3 tarafından tasarlanmış tweet duvarında #sxsw tweetlerinden bir şeçki yayınlarken, Samsung Note ile karikatürlerinizi çizip hediye ederek cihaz ile ilgili iddiasını ortaya koyuyor, bunun yanında da açtığı blogger salonunda hem blogger sohbetlerine ev sahipliği yapıyor, hem de güzel ikramlarla daha fazla bloggeri kendine çekiyordu.

 
Etkinliğin geçen yıl da olduğu gibi en gerilla tanıtımlarından birini bir data görselleştirme ajansı olan JESS3 kendi işini göstererek yaptı.

Mashable ise etkinliğe özgü çıkardığı gazeteyi “The Mashable Times”i dağıtarak transmedia örneği göstermiş, Mashable kamyonu ile de “Delicious Food, Fresh Tech News” sloganı ile sadece zihninizi değil, gerekirse karnınızı da biz doyururuz iddiasında bedava yemek dağıtıyordu.


Bunun dışında  Hootsuit’ten Highlight’a, Buddymedia’dan Dell’e, Skype’dan Foursquare’a, Google’dan Nokia’ya kadar onlarca marka katılımcıları her köşede bir saldırıya maruz bıraktı. 

Tüm bu sponsorlardan bahsetmişken neden biz de aynı sektörden olan markaların, aynı konferansta yer alabilmesinin mümkün olmadığını konusuna da değinmek isterim. 

Ana sponsorunun Chevrolet olduğu bu konferansta, Toyota iki farklı oturum yapma şansına sahip olabiliyordu.

Ancak Toyota’da burada reklamlarından, yılda kaç araba sattığından ya da aldığı ödüllerden bahsetmeden yapmaya çalıştığı bir inovasyon tüm katılımcılarla birlikte tartışmaya açıyordu. Böylece hem ana sponsor olan rakibi bundan rahatsız olmuyor, hem de tüm sektörün vizyonuna katkıda bulunacak bir tartışmaya katılıyordu.