Yeni araştırmalar gösterdi ki artık mikroplastik tüketmekten kaçma şansımız kalmamış. Adeta plastik yiyip içiyoruz. Hatta gebelik sırasında anne ile bebek arasındaki bağlantıyı kuran plasentada bile mikroplastik tespit edilmiş. Tarım arazilerinden balığa ve plastik şişedeki içeceklere kadar gıda tedarik zincirlerinin hemen hemen her alanında bu atıklar mevcut. Dünya Ekonomik Forumu (WEF), uluslararası toplumu yasal olarak bağlayıcı önlemler almaya çağırıyor. Çünkü makroplastiğin aksine mikroplastik kirlilik konusunda henüz yeterince düzenleyici ve denetleyici adımlar atılmamış.
Elbette bu duruma çözüm üretmek için bazı çalışmalar yapılıyor. Ancak şimdiye kadar oraya atılan filtreleme tekniklerinin zaman alıcı ve maliyetli olduğu, cihazların genellikle kum ve moloz gibi diğer malzemelerle tıkandığı görülmüş. Filtrelerin yönetimi, genellikle daha büyük öğelerin manuel olarak temizlenmesini ve çıkarılmasını gerektiriyor. Profesör Yoshitake Akiyama ve Profesör Hiroshi Moriwaki ise soruna alternatif bir çözümle yaklaşıyor. Shinshu Üniversitesi Tekstil Bilimi ve Teknolojisi Fakültesi’nde sudan mikroplastikleri temizlemek için sesi kullanan bir araştırmanın liderliğini yapıyorlar.
10 ila 200 mikrometre boyutlarındaki plastik atıklar üzerinde etkili
Cihaz, boyutları 10 ila 200 mikrometre arasında değişen mikroplastikleri toplamak için akustik odaklama ile birlikte mikroakışkanlığı kullanıyor. Ultrasonik dalgalar, mikroplastikleri kirleticilerin toplanabileceği bir sıvı akışının merkezine itiyor. Ancak bir parantez açmak lazım, araştırma 5 mikrometre çapındaki en küçük mikroplastiklerin ses dalgalarıyla kontrol edilemeyecek kadar küçük olduğunu da ortaya koymuş.
Testlerde, sıvıdaki mikroplastiklerin yüzde 70 ila 90’ının toplandığı görülmüş. Bilim insanları en büyük parçaları çıkaran bir ön filtreleme işleminin cihazın verimliliğini korumaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Cihazın ticari uygulamaları, mikroplastiklerin dünya genelinde içme suyu kaynaklarına girmesini önlemeye odaklanacak. Bunu gerçekleştirmek için cihazın çamaşır makineleri ve endüstriyel filtreleme sistemlerinden ofis ve ev kanalizasyon sistemlerine kadar atık su yayan hemen hemen her yere takılması gerekiyor.
Görsel: Shinshu Üniversitesi, Unsplash