İki yakın arkadaş Sebastien Kopp ve François-Ghislain Morillion tarafından kurulan sürdürülebilir ayakkabı markası Veja, modaya dair etik kaygıları ve şık tasarıma sahip ayakkabılarıyla kitlelerin beğenisini kazanıyor. Marka, Organik pamuk üreticilerinden temin edilen ve Amazon Ormanları’ndaki kauçuk ağaçlarının sütünden üretilen ayakkabı tabanlarıyla üretiminin her adımında sürdürülebilirliğe odaklanıyor.
Web Summit oturumuna konuk olan B Corp sertifikalı Veja’nın kurucusu Sebastien Kopp, 2004 yılında hiçbir şey bilmeden çıktıkları bu yolculukta seneler boyunca kendilerini çok geliştirdiklerini vurguluyor ve eğer iki genç olarak sürdürülebilir ayakkabı üretimi konusunda bir şeyler yapabiliyorlarsa büyük markaların da çok daha fazlasını yapabileceğini ifade ediyor.
Veja, reklama ayıracağı parayı üreticisine vererek hem bölgedeki halka destek oluyor hem de markanın standartlarını düşürmüyor
2004 yılında Brezilya’da 30 farkı üreticen 2 ton organik pamuk alarak ilk üretimlerini gerçekleştiren şirket üretim aşamasında da hammaddeyi aldığı yerli üreticiye standartlara göre yüzde 60 daha fazla ödüyor. Veja, bu noktadaki açığı ürünlerinin reklamından kısarak dengeliyor. Üreticisine değer veren marka sosyal medya kanallarından reklam yapmayı tercih etmiyor. Ünlü ya da influencer kullanmıyor. Brezilya’daki çalışanların ve çalışma standartlarının Uzak Doğu’daki standartlardan çok farklı olduğunu vurgulayan Sebastien Kopp, üretim aşamasında çalışanlarına daha fazla değer verdiklerinin altını çiziyor. Şirket, Asya pazarına göre üretim maliyetlerinin yüksek olmasının reklam bütçelerinden keserek dengeliyor ama çevreye olan duyarlılığından geri adım atmıyor.
Amazon bölgesine özgü kauçuk ağaçlarından faydalanan şirket buradaki yerel halka da destek oluyor. Yerel halkın her gün ağaçlardan topladığı kauçuğun sütü Veja spor ayakkabılarının tabanı için kullanıyor. Ayakkabıların üretimi için de yine Brezilya’daki bir fabrika ile çalışılıyor.
Geçtiğimiz yıl haziran ayında bir proje başlatarak aşınmış spor ayakkabılarını onaran ve yeniden kullanılmasının önünü açan marka hızlı tüketimin yaşandığı çağımızda ürünlerinin daha uzun süre kullanılabilir olması için çabalıyor. Her adımda süreci ekolojik bir projeye çeviren sürdürülebilir ayakkabı markası dağıtım sürecinde de UPS, Amazon gibi büyük şirketlerle çalışmak yerine bir STK ile iş birliği yapıyor.
Karbon ayak izini minimum seviyeye çekme hedefi
Yurt dışındaki perakendeciler için ise karbon ayak izini düşürmek için uçak yerine deniz sevkiyatını tercih ediliyor. 2020 yılında ürünlerinin sadece yüzde 7’sini uçak ile gönderen marka 2021 yılında hava kargoyu tamamen çıkararak karbondioksit emisyonların yüzde 92 oranında azaltmayı hedefliyor.
Kurulduğundan bu yana 40’dan fazla ülkede 3 milyon adetten fazla ayakkabı satışı yapan Veja kullanılmayan ürünlerinin yeniden kendisine dönmesine de önem veriyor. Bu sayede eskimiş ürünlerindeki malzemeleri yeniden kullanarak karbondioksit emisyonunu yüzde 40 oranında azaltıyor. Geleceği konuşmak yerine şu ana odaklanmayı tercih eden Sebastien Kopp, gelecekle ilgili vaat vermenin sadece greenwashing (yeşil aklama) olduğunu düşünüyor.
Ayakkabılarının üretiminde şu anda yüzde 75 oranından biyolojik materyal kullanan Veja, bu oranı artırmak için çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Görsel: Veja, Jonny Weeks