Video akışının karbon salınımına neden olması konusunda henüz yaygın bir farkındalık yok. Carbon Trust‘a göre video akışı, saat başına yaklaşık 55 gram CO2 eşdeğeri salıyor. Bu sayının ne ifade ettiğini daha iyi kavranabilmesi için Carbon Trust örneklendirme de yapmış. Örneğin Netflix’in en iyi 10 şovunun izlenmesi bile, yaklaşık olarak 1,8 milyar kilometrelik otomobil yolculuğuyla aynı miktarda CO2 salıyor.
İyi yanları da göz ardı eedilemez; video içerikleri ilettiği mesajlar aracılığıyla çevre üzerinde olumlu bir etkiye de sahip. Şirketler de bu gerçeği sahiplenmekten geri durmuyor. Bunlardan biri küresel yayıncılar için önde gelen bir video keşif platformu olan Primis. Diğeri ise dünyanın en büyük çevrimiçi reklam teknolojisi firması olarak kabul edilen Magnite. Şimdi bu iki şirket, çevreye duyarlı içerik oluşturucuları yayıncılar ve reklamverenlerle buluşturan bir video pazarı olan Sustainable Stream için için ortaklık kurdu.
Sustainable Stream, sürdürülebilir içeriği desteklemeye odaklanan yeni bir video reklam platformu
SustainableStream, sürdürülebilirlikle ilgilenen kişilerle daha doğrudan etkileşim kurmayı hedefliyor. Yayıncılar, Sustainable Stream oynatıcısını sitelerine yerleştirebiliyor. Bu oynatıcı, iklim değişikliği içeriğiyle ilgilenen kitleleri hedefliyor ve sürdürülebilirlik mesajları veren markaların programatik yatırımlarını/reklamlarını çekiyor.
Primis’in eş CEO’su Rotem Shaul, projeyi yayıncılara etkileşim tabanlı video içeriği sağlayan, içerik oluşturucuları birbirine bağlayan, yeni envanter oluşturan ve bundan para kazandıran bir teknoloji olarak tanımlıyor. Sustainable Stream’de kullanarak küratörlüğünü yapabileceğimiz bir teknoloji” olarak tanımlıyor. “Sustainable Stream kullanarak, izleyicilerde yankı uyandıran ve davranışlarını değiştiren içerikler düzenleyebilir ve sunabiliriz.” diyor.
Bu çevrim içi pazarda içerik üretici, yayıncı veya diğer ortaklık biçimleriyle yer almak isteyenlerin, şu formu doldurarak başvuru yapması gerekiyor.
Görsel: Unsplash, Sustainable Stream