Geleceğin teknolojilerinin mimarları arasında Elon Musk‘ın büyük yeri var. Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin CEO’su ve kurucusu olmakla birlikte girişimci, yatırımcı ve mücit olarak da ağırlığı olan bir isim Elon Musk. Son projesi Hyperloop ise taşımacılık ve ulaşım konusundaki lojistik engelleri kökten değiştirmeyi amaçlıyor.
Bir tüpün içinde saatte 1.287 kilometre hızla giden bir araçla şehirler arası ulaşım zorluğunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir çalışma olduğu için özellikle batı yakasındaki şehirlerin arasındaki mesafe İstanbul – Ankara arasından biraz daha fazla.
Hyperloop projesi için Musk tek başına çalışmıyor. Bu denli büyük bir projeyi, Tesla Motors ve SpaceX’i yönetirken devam ettirmesi hem ekonomik hem de fiziksel yük oluşturacaktır. Bu nedenle kitlesel fonlama vizyonuyla bu proje için hem çalışan hem de yatırımcı buldu. Bu grup birleştiğinde ilk etapta 8,5 Milyon Dolar topladı. Yıl sonu hedeflerini de 80 Milyon Dolar sermaye olarak açıkladılar.
Musk’ın topladığı ekip ise endüstri içinde adeta bir yıldızlar kadrosu. Uber, Airbnb ve Tumblr’ın yatırımcılarından Shervin Pichevar, Palantir kurucu ortağı Joe Lonsdale, eski Beyaz Saray yöneticisi Joe Messina, Yammer‘ın kurucusu David Sacks, XPRIZE‘ın kurucusu Peter Diamandis ve SpaceX’in önemli mühendislerinden Brogan BamBrogan ile yönetici kadro tamamlanıyor.
SpaceX altında yayınlanan projenin taslak dökümanlarını burada bulabilirsiniz. Proje bu kadrosuyla artık Elon Musk’ın evladı olmaktan çıksa da çok daha geniş kitlelerin bu teknolojiden faydalanması için yaptığı bir fedakarlık olarak görebiliriz. Twitter üzerinden yaptığı açıklamaysa Texas’ta yapılacak deneme sürüşlerine yakında başlanılacağını gösteriyor.
Görsel; SpaceX