Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Su Tasarrufu Yapmanın En Absürt Yolları

Su Tasarrufu Yapmanın En Absürt Yolları

Sydney Water, Avustralya genelinde yaşanan kuraklığa karşı halkı bilinçlendirmek amaçlı kamu spotları hazırladı.

İnsanlar su tüketimi konusunda pervasız davranabiliyor. Tüketimin yanı sıra küresel ve bölgesel yaşanan kuraklıklar suyun aslında ne kadar önemli olduğunu ve aslında dikkatli kullanılması gerektiğini insanlara hatırlatıyor. Avustralya devletinin şirketi Sydney Water ülkenin genelinde hissedilen kuralıktan ötürü vatandaşların su tasarrufu yapmalarını hatırlatan televizyon spotları hazırladı. Many Ways to Save (Tasarruf Etmenin Yolları) adı verilen 30 saniyelik reklam filmlerinde mizah duygusu kullanılarak izleyicilerin dikkati çekilirken daha az su tüketmenin mümkün olduğu anlatılıyor.

Kamu spotları eğlenceli ve dikkat çekici olmayı amaçlıyor

Host Havas, Havas Media, One Green Bean ve Havas Co-maker işbirliği ile hazırlanan kamu spotları insanların mesajı doğru almaları için çabalıyor. “Water Efficient Puppy” isimli reklam filminde ebeveynler kızlarına bir evcil bir hayvan getiriyor. Önce tasmayı gören küçük kız ailesinin küçük bir yavru köpek aldığını düşünürken karşısında deveyi görünce şaşkınlığa uğruyor. Kızlarını su tüketimi konusunda bilgilendirmek isteyen aile su tasarrufu konusunda bir uzman olan susuzluğa dayanabilen bir deve almayı daha uygun buluyor. Bir diğer reklam filmi “Random Water Saving Nude Guy” ise çıplak bir adamı merkeze alıyor. Salonda çırılçıplak takılan adama spor aletleriyle otomatik sansür uygulayan esprili reklamda kıyafet yıkamadığı için su tasarrufu ettiğini söyleyen çıplak adam yer alıyor. Tabii her ne kadar tasarruf etmiş olsa da spor salonunda çalışan diğer insanlar için hiç hoş bir görüntü oluşmuyor.

Reklamlar uygunsuz seçenekleri göstererek daha uygun olan seçenekleri hatırlatıyor

Reklamların ana teması su tasarrufu etmenin tahmin edilenden fazla yolu olduğunu ancak bazı yöntemlerin diğerlerine göre daha etkili ve daha uygun olduğunu göstermek oluyor. Host Havas yaratıcı yönetmeni Matt Eniis su tasarrufu gerçekleştirmenin pek çok basit ve pratik yöntemi olduğunu bu yöntemlerle kuraklığa karşı savaşılabileceğini ifade ediyor. İnsanların bu adımları atmasının aslında oldukça kolay olduğunu ve tebessüm ettirecek ufak bir uyarı ile bunu başarmanın mümkün olduğunu düşünüyor. Sydney Water marka yöneticisi Katya Koch née Farrin Brocks ise yüzlerce tasarruf yapma seçeneğinden en uygunsuz ve pratik olmayan seçenekleri kullanarak dikkat çekmeye çalıştıklarını böylelikle daha basit adımları atmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdiklerini söylüyor.

İnsanların fazla tüketim konusundaki direncine karşı mizahı ön plana alan Many Ways to Save eğlenceli üslubu ile insanların daha fazla tasarruf etmesine yol açacak gibi duruyor. Kampanya televizyon spotlarının yanı sıra radyo, açık hava reklamları, dijital medya gibi farklı ortamlarda halka gösterilmeye devam ediyor.

 

Künye

Müşteri: Sydney Water
Kampanya Danışmanı: Amanda Walker
Yaratıcı Ajans: Host / Havas
Yaratıcı Yönetmen: Matt Ennis
Metin Yazarı: Adam Smith
Sanat Yönetmeni: Shaun Thomson
Kıdemli Planlamacı: Alyce Cowan
Tasarım Başkanı: Nic Adamovich
Prodüksiyon Şirketi: Airbag
İdari Yapımcı: Alex Tizzard
Yönetmen: Ariel Martin
DOP: Aaron McLisky
Düzenleme: ALT VFX
Post Prodüksiyon: ALT VFX
Music & Sound: Ramesh Sathiah – Song Zu
Medya Ajansı: Havas Media
Halkla İlişkiler Ajansı: One Green Bean
Sosyal Ajans: One Green Bean
Influencer Ajansı: Havas Co-maker

Görsel: Youtube