Disney dünyası giderek genişliyor. Marvel evreni, prensesler evreni, Star Wars evreni ve Pixar evreni çok geniş bir dünya sunuyor. Bilen herkes küçükken Disneyland’e gitmek istemiştir. Veya çevrenizde siz gidemezken gitmiş arkadaşlarınız varsa imrenmişsinizdir. Tema parkları adeta bambaşka dünyalara açılan kapılar gibi. Çeşitli aktiviteler sunan ve deneyime açık eğlence diyarlarıdır çünkü. Westworld de tema parklarıyla robotların birleştiği bir örnek olarak popüler kültürün ortasında yer alıyor. Diziyi izledikten sonra da robotların oyuncu olduğu tema parklarının gerçekliği sorgulanıyor istemsizce. Gerçek hayatta bir Westworld yaratabilecek şirket varsa o da Disney olabilir ve onlar da bunun üzerine çalışmaya devam ediyor.
Disney Imagineering, konsept parkları geliştirmekle için araştırmalar yapan bir Disney kurumu. Kelime olarak da hayal etmek ve mühendislik kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Disney Imagineering, 55 sene evvel Disneyland’de Polinezya temalı Tiki Room‘da şarkı söyleyen kuşları tasarladığında aslında tema parklarının geleceğine göz kırpmıştı. Şimdi de Disneyland, bizleri, gelecekte Buzz Lightyear’ın gerçekten aramızda uçabileceği günlere hazırladığını, Stuntronics projesiyle gösteriyor.
Disney Imagineers’tan Çok Hızlı Atılımlar
Stuntronics, havada takla atmak gibi hassas manevralar yapan Disney’in yeni robotları. Disney Imagineering’in hedefi bir akrobatın zamanlaması ve reflekslerine sahip olan bir robot yaratmaktı. Keza yayınladıkları videolardan görüldüğü kadarıyla bunu başarıyorlar. Stuntronics sayesinde daha esnek ve etkileşime girebilen Disneyland robotları yapabilecekler. Ayrıca bu projenin devamında tema parklarına özel karakterler de tasarlanabilecek.
Stuntronics insansı robotları neredeyse 90 kilo fakat anlık karar vermek için gerekli yerleşik sensörlerle dolu olduğu için sanki 90 kilo değilmiş gibi hareket edebiliyor. İvmeölçer, jiroskop ve lazer mesafe ölçerler bu sensörlerden sadece birkaçı. Disney gelişim süreciyle ilgili yaptığı açıklamada robotların ne zaman duracağını, ne zaman hareket edeceğini, eklemlerini nasıl kontrol edeceklerini bildiğini belirtti. Stuntronics robotları nesneleri kolayca tutabiliyor, jonglörlük yapabiliyor ve havada uçuşu sonrası çok düzgün bir şekilde yere inebiliyor.
Stuntronics projesi daha evveliyatında Disney’in gerçekleştirdiği Stickman adlı bir araştırmaya dayanıyor. Stickman, Mayıs ayında şirketin tanıttığı bir prototipti. İki açılı mekanik çubuk şeklinde olan robot havada taklalar atıp kendini tekrar düz hale getirebiliyordu. Lakin o prototipin inişleri Stuntronics’e göre daha kötüydü, yere düşerek iniyordu. Disney Imagineers’ın Stuntronics projesiyle birlikte iniş gibi sıkıntıları da çözdüğünü söyleyebiliriz. Stuntronics’in ayakları yere tam basıyor. Fakat beni Disney Imagineers’ta en çok kendine hayran bırakan şey Mayıs’tan Temmuz’a geçen kısa sürede projeyi çok hızlıca geliştirmiş olmaları.
Bu robotların parklarda kullanılıp kullanılmayacağını kesin bir şekilde bilinmiyor henüz ama Disney geliştirdiği teknolojileri içinde bulundukları tüm pazarlarda kullanmayı seven bir şirket. Yani gelecekte dublörlerin yerini de bu robotlar alabilir, parklardaki oyuncaklar da bu şekilde daha gerçekçi yapılabilir. Ama umarım teknolojiyi ve etik kuralları halletmeden Hulk gibi devasa karakterleri gerçek hayata taşımazlar. Sonuçta Hulk kızgın bir karakter, sağı solu belli olmaz.
Keep moving forward—and upward! Stuntronics, a new robotic figure developed by Imagineers, performs extreme aerial maneuvers 60 feet in the air, making real-time decisions for when to tuck, turn, and even when to slow down so it can stick the perfect landing. pic.twitter.com/3eRkrSrrtW
— Disney (@Disney) June 29, 2018
Görsel: Twitter