Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sporcuları Yaralanmalardan Koruyabilen Esnek Kalıp

Sporcuları Yaralanmalardan Koruyabilen Esnek Kalıp

Natalie Kerres, sporcular için pangolinden esinlenen Scaled adlı esnek bir koruyucu kalıp geliştirdi.

Tasarımcı Natalie Kerres, Scaled’i Imperial College London ve Royal College of Art tarafından ortaklaşa hazırlanan Global Innovation Design yüksek lisans programı kapsamında tasarlamış. Bu esnek kalıp, omurga veya bilek gibi hassas bir vücut bölümünü korumak veya desteklemek için kullanılabiliyor. Sporcunun ihtiyacı doğrultusunda da özelleştirilebiliyor.

Scaled bir sağlık ürünü olarak önümüzdeki yıl piyasaya sürülebilir

Kerres hazırlık aşamasında; kertenkele, balık ve COVID-19 nedeniyle gündeme gelen pangolin – tehdit edildiğinde kıvrılıp top haline gelebilen keratinden yapılmış pullarla kaplı bir memeli – pullarını incelemiş. Bu doğal koruyucu sistemi sporculara uyarlayarak eklem yaralanmalarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir sistem bulmayı hedeflemiş. Şokları absorbe edebilen ve hiperekstansiyonu önleyebilen yapısı sayesinde yalnızca iyileştirme değil koruma işlevi de gören Scaled ortaya çıkmış.

Geleneksel alçılar ve koruyucu aksesuarlar eklemleri yerinde tutmak için tasarlanmış olsa da bunu kullanıcının hareketini kısıtlayarak yaptığından rahatsızlığa neden olabiliyor. Scaled, sporcunun vücudu ile birlikte bükülebildiğinden bu sorunu aşıyor.

Kerres birbirine kenetlenen pulların tam şeklini belirlemek için parametrik bir algoritma kullanmış. Belirlediği şekil, kalıbın kullanıcının vücuduna tam olarak uyabilmesini sağlıyor. Tasarım, bir sağlık ürünü olarak geliştirilebilmesi ve piyasaya sürülebilmesi için MedTech SuperConnector (MTSC) adlı bir program tarafından fonlanıyor. Ürünün önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi planlanıyor. Patent başvurusu yapan Kerres, bu süreçte malzemelerin ve teknolojinin ayrıntılarını gizli tutmak durumunda.

scaled

Scaled Scaled Scaled

Scaled

Görsel: Natalie Kerres