Unilever’ın kişisel temizlik markası Lux, Wunderman Thompson Singapur iş birliğiyle hazırladığı yeni kampanyasında spor medyasını kadın sporculara yönelik ‘açılarını’ değiştirmeye davet ediyor. Kadın bedeninin nesneleştirilmesi film setlerinden sokaklara kadar hemen her yerde karşımıza çıkan evrensel bir sorun ve gezegendeki kadınların büyük bir kısmı günlük yaşamlarının bir noktasında ne yazık ki buna maruz kalıyorlar. Araştırmalara göre spor yapan kadınların, erkek meslektaşlarına kıyasla belirli vücut bölgelerine odaklanan kamera açıları tarafından nesneleştirilme olasılığı 10 kat daha fazla.
Kadın sporcuların bedenlerine yönelik aşırı yakın çekim planlar ile sportif başarılarından çok anatomilerine odaklanan yayıncılık anlayışını saldırgan olarak nitelendiren Lux, yukarıdaki veriden yola çıkarak Güney Afrika’da düzenlenen Durban Open Women Plaj Voleybolu turnuvasını hackledi. Wunderman Thompson Singapur imzalı “Change The Angle” (Açıyı Değiştir) adlı kampanya kapsamında marka, maç sırasında kameraların kadın oyuncuların vücutlarında odaklandığı alanlara QR kodları yerleştirdi.
Sporda kadınların bedenlerinin nesneleştirilmesine dikkat çekmek isteyen marka, sporcuların formaları üzerinde kameraların odaklandığı noktalara yerleştirdiği QR kodlarıyla bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. QR kodlarını tarayanlar, aralarında iki olimpiyat altın madalyalı koşucu Caster Semenya ve kriket yorumcusu Kass Naidoo gibi isimlerin yer aldığı ve izleyenlerle yayıncıları açılarını değiştirmeye davet eden bir videoya yönlendirildiler. 15 ve 16 Nisan tarihlerinde yayınlanan turnuva için hazırlanan kampanyanın hayata geçirilmesi için Lux, Güney Afrika’da 19,7 milyon izleyiciye sahip olan turnuvanın yayıncısı The South African Broadcasting Corporation ve SABC Sport ile iş birliği yaptı.
Lux yetkilileri, birçok spor dalına kıyasla daha fazla önyargıdan muzdarip olması nedeniyle kampanya için plaj voleybolunu bilinçli ve stratejik bir seçim olarak tercih etti. Ancak spordaki cinsiyetçiliğin dikkatin yaygın şekilde yanlış yönlendirildiği plaj voleyboluna özgü değil, küresel bir sorun olduğunun altını çiziyorlar. Örneğin kadın sporcuların etkinliklerinde yarışırken nesneleştirilmiş bir şekilde görüntülenmelerini önlemeyi amaçlayan Japon Olimpiyat Komitesi (JOC), yalnızca Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları sırasında rıza dışında paylaşılan ve kadın sporcuların nesneleştirildiği 2 bin 500 görüntü tespit etti.
Bu gibi bir dizi rahatsız edici istatistiğin paylaşıldığı kampanya videosunda, kadın sporcuların nasıl tasvir edilmesi gerektiğine dair medya kuruluşları için bazı önerilere yer veriliyor. Kampanya videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Geçtiğimiz yıl cinsiyetçilikle ilgili yine Wunderman Thompson Singapur imzalı çarpıcı bir çalışmaya daha imza atan Lux, Shut Up Sexism adlı kampanyasıyla dijital asistanlarının çoğunlukla kadın sesine sahip olmasının başka birinin emrini yerine getirmek için var olan köle kadın klişesini güçlendirdiğine dikkat çekerek tepki göstermişti.
Görseller: Youtube