Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sosyal Medyadan TV Yarışmasına Uğur Toplama Kampanyası

Sosyal Medyadan TV Yarışmasına Uğur Toplama Kampanyası

Bizim Ozan (Ozan Sakin) Bloomberg HT'deki Kelime Oyunu'nda yarışmacı oldu. Canlı yayında bir bilgi yarışmasında yarışma fırsatı bulmuşken de, kendi deyimiyle bunu bir "mini transmedya kampanyasına" dönüştürdü.

Perşembe günkü yarışmada birinci olmayı başaran Ozan, yarışmanın sunucusu Ali İhsan Varol tarafından  "İlk defa bir yarışmacım, internet üzerinden uğur topluyor, ilginç bir durum hakikaten" cümlesiyle tanıtıldı. Peki bu internetten uğur toplama da neyin nesiydi? Ozan'dan bilgi rica ettik ve sağolsun, bizi kırmayarak sorularımızı yanıtladı. Bundan sonrasını Ozan'ın ağzından dinleyelim:

 
"Canlı yayında yarışacağımı etrafa söyledikten sonra herkes şaka yollu "TV'den bize selam söyle!" "Oradan bize el salla" demeye başladı. Fırsatını bulup canlı yayına çıkmışken, beni izleyecek arkadaşlarımı, tek tek isimlerini saymadan, nasıl selamlarım diye düşündüm. Bir şekilde, canlı yayın sırasında vereceğim bir anahtar kelime sayesinde, arkadaşlarımı haberdar etmek ve konu etrafında sohbet etmek için açtığım Facebook Event sayfasına göndereyim, yarışmadan döndükten sonra da onlarla sohbete, eğlenmeye Facebook üzerinden devam ederim diye düşündüm. Şöyle bir kurgu yarattım.
 
1) Sunucunun izniyle, canlı yayında seyircilerden Google'da "ozan sakin" şeklinde arama yapmalarını istedim.
2) Arama yapanlar, benim hazırladığım Adwords metinleriyle karşılaşır ve tıklayanlar son attığım Tweet'e yönlenir.
3) O tweet'te – şaka yollu – arkadaşlarımdan, hemen Facebook'a gelip bana oradan kopya vermelerini isterim. (Kurgunun detayları burada)

…ve orada muhabbet devam ederken, hakikaten gelip katıldım, çok eğlendim (sohbetin gelişimine buradan bakabilirsiniz). Beni canlı yayında izlerken, eşzamanlı olarak bu kurguya katılsın, bir ufak selamımı alınca medyadan medyaya zıplayıp eğlensinler istedim.
 
Ozan'ın transmedya tanımlaması da şöyle:
 
Online offline kardeştir, benim motto'm. Sosyal medya konusunda kulak verdiğim abilerden biri Paul Isakson [@pualisakson] şöyle demiş:  “The magic of social media is not what happens in social media but what happens outside of it." Transmedya konusunda da Faris Yakob'a [@faris] kulak veriyorum.

Ozan'ın "internet uğuru'nu anlattığı anın videosu. Peki, Ozan'a uğur getirmiş mi bu kampanya gerçekten?
 

Bu sefer özel bir kampanya yok ama bu sorunun cevabını tam da bu akşam göreceğiz. Hafta birinciliği için tekrar yarışıyorum bugün. (Heyecandan da ölmek üzereyim.) Eğer vaktiniz olursa, (edit: bugün) 28 Ocak Cumartesi akşamı 20:00'de Bloomberg HT kanalında Kelime Oyunu yarışmasını izleyebilirsiniz.
 

Ek bilgi:

Yarışmayı sevenler için, o günkü bölümün linki: http://tvarsivi.com/player.php?y=443&z=2012-01-26%2020:10:00


Ozan Sakin Digiturk'te interaktif pazarlama iletişimi uzmanı olarak çalışıyor. Adwords'te bitişik yazılan "şuan" için peşinen özür diliyor, harfler sığmamış ve bütün bu kampanyayı bir saatte kurgulamış.