Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sıcak Çarpması Semptomlarını Robot Köpekle Anlatan Kampanya

Sıcak Çarpması Semptomlarını Robot Köpekle Anlatan Kampanya

Musti Group, yeni açık hava kampanyasında araç içinde bırakılan hayvanlarda görülen sıcak çarpması belirtileriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

İskandinav evcil hayvan bakımı markası Musti Group; köpek ebeveynlerini, köpeklerini asla sıcak bir arabada yalnız bırakmamaları konusunda uyardığı bir kampanya başlattı. Kampanyada, sıcak çarpması semptomlarını simüle eden özel yapım bir robot köpek kullanılmış.. Robot köpek bir arabanın içine yerleştirilmiş ve hareketleri sıcaklıktaki değişikliklere göre tetiklenecek şekilde ayarlanmış. Kampanya, Musti Group için yaptığı bir diğer kampanyası Cannes 2024’te ödüle layık görülen Fin ajans Erma&Reinikainen tarafından yaratılmış. Ajans, Adoption Live isimli bu ödüllü kampanyada; Finlandiya’nın açık hava reklam ağını, ülkenin en büyük kedi barınağından canlı yayın yapılan noktalara dönüştürmüştü.

İskandinav yazları her zaman çok sıcak olmasa da, kürkü kalın olan köpekler bu tür sıcaklıklarda bile sıcak çarpmasına yatkın oluyor. Köpeklerin yaz aylarında asla arabada yalnız bırakılmamaları gerekiyor. Çünkü yazın bulutlu günlerde bile arabanın içindeki sıcaklık tehlikeli derecede yükselebilir. Konuyla ilgili farkındalık günümüzde epeyce artmış olsa da, İskandinav ülkelerindeki yetkililer hâlâ her yaz köpeklerin sıcak arabalarda bırakıldığı çok sayıda vakayla karşılaşıyor.

Kampanya, hem köpek sahiplerine hem de arabada bırakılan köpeklerle karşılaşabilecek herkese sesleniyor

Musti Group, yeni kampanyasıyla hem köpek sahiplerini hem de yaz aylarında arabada bırakılan köpeklerle karşılaşabilecek insanları eğitmek istiyor. Kampanyanın yıldızı olan robot köpek, bir arabanın evcil hayvanlar için ne kadar hızlı bir ölüm tuzağına dönüştüğünü gösteriyor. Robot, sıcak çarpması semptomlarını simüle ediyor.
“Tehlikeli durumların farkına varmak söz konusu olduğunda, gerçek yaşam deneyimi en iyi eğitim şeklidir. İnsanların kendi gözleriyle şahit oldukları somut, uyarıcı bir örnek yaratarak, hem köpek sahibi hem de yoldan geçen biri olarak bu durumlarda nasıl ve ne zaman hareket edilmesi gerektiği konusunda farkındalığı artırmayı umuyoruz.” diyor ajansın kurucu ve yaratıcı ortağı Aleksi Erma.

Robot; 3D baskılı parçalar, sahte hayvan kürkü ve mekatronik bir araya getirilerek üretilmiş. Köpeğin sıcak çarpması semptomlarını simüle eden önceden kodlanmış hareketleri aracın içine yerleştirilen ısı sensörleri tarafından tetikleniyor.

“Güneşte bırakılan bir otomobil hızla 80 santigrat dereceye kadar ısınabilir, bu da bazı donanımların aşırı ısınmasını önlemek için arabanın bir bölümünü soğutmamızı gerektirir. Gerçek bir köpeğin kürküyle ve kendini serinletme olanağından da yoksun kalarak nasıl hissettiğini ancak hayal edebiliriz,” diyor Robotiklerden sorumlu mühendis Lauri Laatikainen,

Robot köpek, bu tür tehlikeli durumların sık meydana geldiği yerlerde durarak Finlandiya’yı dolaşıyor. Otoparklar, süpermarket otoparkları ve insanların arabayla geldikleri ve köpeklerini kısa bir süreliğine yalnız bırakmanın güvenli olduğunu düşünebilecekleri diğer yerler durak noktaları. Ülke çapında açık hava, radyo ve sosyal medya reklamlarıyla desteklenen kampanyanın amacı, insanları tanık oldukları tehlikeli durumları bildirmeye ve en önemlisi yaz aylarında köpeklerini asla arabada yalnız bırakmamaya teşvik etmek.

Görsel: Musti Group