Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Siborglarla ve İnsansı Robotlarla Olası Etkileşimler

Siborglarla ve İnsansı Robotlarla Olası Etkileşimler

Robot kol seti Jizai Arms; gelecekte insanların, siborgların ve insansı robotların nasıl etkileşimde bulunacağını araştırıyor.

Sırt çantasına yerleştirilmiş dört robotik uzuvdan oluşan Jizai Arms, geleceğin dünyasına hazırlık misyonuyla gerçekleştirilen bir araştırma projesinin parçası. İnsanın, siborglarla ve insansı robotlarla birlikte yaşayacağı bu geleceğin olası etkileşim biçimlerini araştıran bir konsept çalışması. Ayrıca bu geleceği hayal ederken işin içine biraz estetik ve eğlence katmayı amaçlıyor.

Uzuv alışverişi yapılabilen bir dünya

Tokyo Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi tarafından yaratılan Jizai Arms’ın hareketleri, kullanıcının hareketleriyle tetikleniyor. Robot kolların performansını ortaya koymak için dans koreografisi içeren bir video hazırlanmış. Videoda, iki dansçı robot kolların taklit etmeye çalıştığı bir dizi adımı hassas bir şekilde gerçekleştiriyor. Araştırma ekibi, sistemin altı adede kadar terminal ve ayrılabilir robot kolları olan giyilebilir bir temel birimden oluştuğunu belirtmiş.

Hareket zorluğu yaşayan kişilere fayda sağlayacak

“Sistem, birden fazla kullanıcı arasında robot kol alışverişi gibi etkileşimleri ve ayrıca siborg toplumunda siborgların birbirleriyle ve robotlarla olası etkileşimlerini keşfetmek için tasarlandı. Jizai Arms, android yapımı bir toplumda yaşayan insansı robotlarla etkileşimde potansiyel olarak kullanılmasının yanı sıra, hareket sorunları olan kişilerin kol, el ve parmak becerisi gerektiren eylem ve hareketlerine yardım edebilir” diyor araştırma ekibi.

Her bir sırt çantasında uzuvlar için en az 4 yuva bulunuyor. Robot kollarla kucaklaşmak, ulaşılamayan alanlardaki nesnelere uzanmak ve kavramak gibi şeyler yapılabiliyor.

Araştırma ekibi, siborg kavramının ilk ortaya atılmasından bu yana yarım asır geçtiğini belirtiyor. Hedefleri geleceğe yönelik olarak tasarlanan nesnelerin, gerçek insanların günlük yaşamlarını kolaylaştıracak bir perspektifte ilerlemesi.

Görsel: YouTube, Jizai Arms