Kulaklıkları ve ses sistemleriyle tanınan Bose, SXSW 2018’e açtığı pop-up aktivasyonla yeni teknolojisini tanıtmış ve birlikte çalışabileceği paydaşlara işbirliği çağrısında bulunmuştu. Aralık 2018’de ise Bose Frames ismiyle satışa çıktığı duyurusu yapıldı. Bose, bu süreç boyunca kendine platformunu iyileştirebilecek ve yeni etkileşimler ekleyecek partner buldu ve Ocak ayında da ürününü satışa çıkardı. SXSW 2019’da ise ürünü güncel haliyle tanıtmak için Austin Teksas’taydı.
Gözlüklerden müzik dinlemek
Bose Frames, akıllı gözlük teknolojisine görsel ögeler yerine işitsel bir yaklaşım getiriyor. Görüş alanımızın önüne çeşitli dijital yönergeler eklemek yerine gözlüğün ucuna, kulağın hemen üzerine minik hoparlörler yerleştirilmiş. Böylece çevrenin duyamayacağı ama kullanıcının rahatça duyabileceği bir ses menzili bulunuyor. Bose’un sahip olduğu ses teknolojisini küçülterek kulak üzerinden kaliteli bir dinleme deneyimi sunuyor.
Siri, Google Assistant gibi sesli arayüzlere de bağlanabilen Bose Frames, bu sayede mesaj atmak, mesaj dinlemek, hava durumu öğrenmek gibi sesli asistanların yapabildiği her şeye de uyum sağlayabiliyor. SXSW 2018’de ürünü denediğimde henüz prototip aşamasındaydı. Gözlük olarak tasarımı tamamlanmamış, gelişmeye açık ve 3B baskı ile basılmış bir çerçeveye sahipti. Ses kalitesi olarak da ürünün son halinden gerideydi. Bir sene içinde çok gelişen ürün artık kullanıp hava atılabilecek bir objeye dönüşmüş.
Bose Frames şu anda iki farklı çerçevesi bulunuyor. Birisi klasik Wayfarer’ı andırırken diğeri daha yuvarlak hatlı ve futuristik bir görünüme sahip. Ayrıca yakın gelecekte aynalı, mavi, kolormatik, sarı gibi farklı cam seçenekleri de eklenecek. Bose Frames üzerine çalışmalar yapan ve partner olarak yer alan girişimler arasında Headspace, Golfshot, Komrad, Audiojack, Earplay ve Navisens yer alıyor. Her bir girişim sesli iletişimi ve Bose Frames’in sunduğu deneyimi kendi uygulamalarına dahil ederek yeni kullanım alanları üzerine deneyler yapıyor.
Bose Frames ve önündeki engeller
3 ile 12 saat arasında pil ömrüne sahip olan Bose Frames, aktivasyon evinin hemen yanına açtığı karavan üzerinden de satışını yapıyor. İnternet sitesinden ve perakende noktalarında 199 dolardan satılan model bana kalırsa hala gelişmeye çok açık. Giyilebilir teknolojilerin daha erişilebilir hale geldiği ve farklı formlarda karşımıza çıktığı günümüzde pil ömrü, ürünün güncelliği ve yıllarca kullanabilme ihtimali önemli değişkenler. Bose Frames, kulakları kapatmadan rahat ve özgür bir şekilde müzik dinlemeyi sağlıyor. Bluetooth’un bağlanabildiği her cihazla çalışabiliyor. Telefon, tablet veya bilgisayar arasında bir fark gözetmiyor. Öte yandan önümüzdeki yıl gözlüğün daha iyi çerçevelerinin veya numaralı lenslerinin olabileceği gerçeği ürünün son kullanıcıya ve kitlelere yayılmadan önce biraz daha zamana ihtiyacı olduğu hissini veriyor.
SXSW 2018’deki prototipin fotoğrafları:
Görsel: Bigumigu
Manşet görseli: Instagram