Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Araştırma ile Sosyal Medyanın İzdivaç Vakti [Kristal Elma 2015]

Araştırma ile Sosyal Medyanın İzdivaç Vakti [Kristal Elma 2015]

IPSOS Pazarlama Bilimi Direktörü Serkan Ceran: “Araştırma dünyası kabuk değiştiriyor”

Sadece tek bir bilgiye ulaşmak için kitapların sayfalarca karıştırıldığı, ödev zamanları kütüphanelerin ziyaretçi akınına uğradığı günler geride kalalı çok oldu. Bilgi artık her yerde ve istemediğimiz kadar çok. Artık önceliğimizi herhangi bir bilgiye değil doğru bilgiye ulaşmak oluşturuyor. Peki, çağın bilgi çağı, toplumların bilgi toplumu olarak adlandırıldığı ve bilgi bombardımanının olduğu bu dönemde araştırma dünyasında neler oluyor? Kristal Elma 2015’in birinci gününde IPSOS Pazarlama Bilimi Direktörü Serkan Ceran, “Araştırma dünyası kabuk değiştiriyor” diyerek Araştırma ile Sosyal Medyanın İzdivaç Vakti konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Bilgi akışının önceki yıllara göre çok daha fazla arttığına değinen Ceran: “Bundan 15 – 20 sene öncesinde bilgi bombardımanı günümüzdeki kadar fazla değildi. Artık her yerden veriler akıyor ve araştırma dünyası da kabuk değiştiriyor. Önceden olduğu gibi sadece müşteri ile görüşmek etkili olmuyor. Müşteri ile görüşmenin dışında da çok fazla etken var” dedi.

Bu etkenlerden birini de hiç kuşkusuz sosyal medya oluşturuyor. Sosyal medya datalarının bazen müşteriler bazen de sosyal medya ajansları aracılığı ile toplandığını belirten Ceran: “Bugün bir bilgi elde edildiğinde ve anında kullanılmadığında 6 ay sonra bunun bir önemi kalmıyor. Bilgi elde edildiğinde anında insight üretmemiz lazım” dedi. Ceran bu durumu Mevlana’nın “Dün dünde kaldı cancağzım, bugün yeni şeyler söylemek lazım” sözü ile özetledi.

Ceran, sosyal medya datalarının analiz edilmesi ve modelleme aşamaları ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

  • Sosyal medya datalarının analiz edilmesi

Sosyal medya dataları 2 türlü analiz ediliyor. Bunlardan ilkini insan gücü oluşturuyor ve çoğu şirketler bu yöntemi kullanıyor. İkincisini ise otomatik kodlama oluşturuyor. Biz otomatik kodlama kullanıyoruz ve bu bize hem maliyet avantajı sağlıyor hem de daha güvenli oluyor. Bir şirket için çalıştıkça otomatik kodlama sayesinde şiketlerin kendi sözlükleri de oluşuyor. Böyle de bir avantajı var.

  • Modelleme aşaması

Modelleme aşamasında Genetic Algorithm kullanıyoruz. Geleneksel yöntemle 1 modelleme yapana kadar Genetic Algorithm ile daha fazla modelleme yapabiliyoruz.

Ceran konuşmasının sonunda, model ne kadar yön gösterse de yine de müşteriler ve sosyal medya ile birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Görsel; Bigumigu