Jan Vormann plastik inşaat şeklinde nitelediği, duvarlarda bulunan çatlak ve boşlukları lego parçalarıyla dolduran çalışmasıyla hafızamıza kazınmıştı. Roma’da bir sanat fuarında başlayan çalışma, sanatçının birkaç yıllığına dünya turuna çıkmasına yol açmış; böylelikle Dispatchwork adlı çalışması Berlin, New York, Arnsberg, Toulouse, Paris, Venedik, Taipei, Valparaiso ve daha pek çok şehrin sokaklarına kadar uzanmıştı.
Bu çalışmayı anımsatan bir başka sokak sanatı projesi ise Los Angeles’ta yaşayan sanatçı Paige Smith’e ait. A Common Name adıyla geçen sanatçı, parlak kağıtlardan veya dökme reçineden jeot (“geode”) denilen volkanik kayalarda bulunan kristalli boşluk formunu elde ederek bir başka boşluk doldurma örneği sergiliyor. Legonun aksine doğada bulunan bir formu taklit ederek sanatçı, sanayi ve doğanın arasındaki gerilime işaret edip şehrin güzelliğini kutlamak amacıyla projeyi başlatmıştı.
Bu proje de kısa zamanda dünyanın başka şehirlerinde bulunan duvar çatlakları, kanalizasyon ızgarası, boru içleri, terk edilmiş telefon kulübesi gibi alanlara uygulandı. Madrid, Bali, Philadelphia, San Francisco dışında Türkiye’den de İstanbul ve Yahşibey’de projenin örnekleri görülmüş. İstanbul’dakilerden Yağmur Rüzgar’ın sorumlu olduğunu Kein Magazine’in yazısından yola çıkarak tahmin edebiliyoruz.
Sanatçının insanlar kendi şehirlerinde projeyi harekete geçirsin diye oluşturduğu bir katılımcı sanat programı da var. Buradan iletişime geçilebilen sanatçı, PayPal üzerinden projenin büyümesine katkıda bulunmak isteyenlere açık.
Görseller projenin websitesinden alınmıştır.
Manşet görseli: streetsdept.com