Biriyle yüz yüze hiç tanışmadan bir eskiz defteri aracılığıyla bir proje yürütmek ve ortak bir diyalog oluşturmak mümkün mü? Baysan Yüksel ve Başar Kurnaz pandemiyle birlikte galerilerin kapanması, sergilerin iptal olması ve sanatlarını icra edebilecekleri alanların kısıtlanması sonrası kendilerine alışılmışın dışında bir alan açıyor. Kendi içinde evrilen ve gelişen 2 Defter (2 Sketchbooks) projesi de bu sayede ortaya çıkıyor.
2 Defter, 2 Sanatçı ve bir ortak proje
İki sanatçı birer defter aracılığı ve görsel bir anlatım ile diyalog geliştirebilir mi sorusunun ardından yola çıkan iki sanatçı 2020 yılının Aralık ayında 2 Defter projesine başlıyor. Hala devam etmekte olan projede sanatçılar iki haftada bir ellerinde bulunan 12×12 cm boyutlarındaki defterleri kargo aracığıyla değiştiriyor. Bu iki haftalık süre zarfında ise ellerinde bulunan deftere beşer sayfa çizim yapıyor. Defterler şimdiye kadar 10 kere el değiştirdi ve çizimler yapıldı. Toplamda seksener sayfa olan defterler on altıncı turda tamamlanmış olacak.
Sanatçıların yaptıkları çizimler ise birbirlerinin yaptıkları önceki çizimlere birer cevap niteliği taşıyor ve bu sayede ortaya bir hikaye çıkıyor. Böylelikle Baysan ve Başar çizim süreçlerinde kendi iç dünyalarını, duygu durumlarını karşılıklı paylaşmış oluyor. Karşılıklı verilen cevaplar her iki sanatçı için de yeni fikirlerin kapısını aralıyor. Bu sayede her değişim sürecinde yeni fikirler alevleniyor.
Defterler sanatçıların içinde bulundukları sürece tanıklık ediyor
“Defter, ev duvarlarının sınırını aşacak gezici bir mekân sağlayabilir mi?” ya da “Sanatçılar arasında işbirliğine bir kapı açabilir mi?” gibi soruların peşinden giden ve bu projelerini bu doğrultuda şekillendiren Baysan ve Başar, 2 Defter projesini her şeyden önce içinde bulundukları sürece tanıklık etmek olarak görüyor. Defteri bir mekân, her sayfasını da galeride bir duvar olarak düşünüyor. Sanatçılar, pandemi olmasaydı belki de hiç ortaya çıkmayacak bu fikir sayesinde mekânların ve dijital platformların sınırlarını aşarak kendileri için yeni bir mecra yaratıyor.
Projenin ismi ve kimlik tasarımı Başar’dan çıkıyor. Bu tesadüfen tanışmanın sonucunda organik bir şekilde ilerleyen süreç yuvarlanan bir kartopu misali her geçen gün büyümeye ve birikmeye devam ediyor. Baysan Yüksel ve Başar Kurnaz, Instagram hesapları üzerinden paylaşımlar yaparak projenin ilerleyişi hakkında görsellerle güncel bilgiler paylaşıyor. Bununla birlikte proje ile ilgili bilgileri, haberleri ve röportajları da açmış oldukları internet sitesinde tutuyorlar.
Görsel: Instagram, 2 Defter