Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şarkı Sözlerini Görselleştiren Hoparlör

Şarkı Sözlerini Görselleştiren Hoparlör

Dinlediğimiz parçanın sözlerini yansıtarak müzik ile etkileşimi arttırıyor.

Müziği anlamanın en önemli yollarından biri onu tanımak. Şarkı sözleri ise sanatçının anlatmak istediğini ve üretim sürecini doğrudan görebildiğimiz bir araç. Analog dünyada satın aldığımız albümün içinde parçaların sözleri de yer alıyordu. Fakat bir müzik kanalında veya radyoda dinlediğimizde sözlere ulaşamıyorduk. Dijital dünyada araca katkısı da şarkı sözlerini derleyen veritabanları oldu. Arama motorlarına parçanın ismini yazdıktan sonra sonuna “lyrics” veya “sözleri” gibi ibareler eklediğimizde pek çok kaynaktan şarkı sözlerine erişebiliyoruz.

İnternet siteleri bu konuda geniş arşive sahip olsa da erişim için aksiyonda bulunmamız gerekiyor. Kimi zaman birkaç tık kimi zaman da klavye yardımıyla sözlere ulaşıyoruz. Ancak internet kullanıcıları için bu aksiyon bile kıymetli olabiliyor. Zaman kazanmak veya WALLE filminde de bahsedilen dijital tembellikten ötürü otonom işlemler daha popüler olup geniş kitlelere ulaşıyor.

Müziği; Spotify, Deezer veya Turkcell Müzik gibi çevrimiçi servisler üzerinden dinlemeye başlamadan önce Winamp, Foobar 2000, iTunes gibi programlar bilgisayarlarımızın kapatılmayan ekranlarıydı. Bu uygulamaların bazılarının sağladığı eklenti destekleri ise yazılım geliştirilerin dinlenilen müziği algılayarak otomatik olarak sözleri bulan arama motorları üretmesini sağladı. Lyrics Plugin gibi uygulamalar yapacağımız bizi o birkaç tıktan kurtarıyordu. Dijital dünyanın son verimli mahsülü olan akıllı telefonlar ise bu yazılımları müzik çalarlarına entegre etti. Ve Lyrics Plugin gibi yazılımları kurarken yaptığımız birkaç tıka da veda ettik.

Hakuhodo Grup Şirketleri bünyesindeki yaratıcı etkileşim ajansı SIX Inc., Eylül ayında şarkı sözlerini görselleştiren ve farklı bir iletişim yöntemiyle hafızamıza kazıyan bir ürün geliştirdi. Lyric Speaker, Bluetooth yoluyla akıllı telefonlara bağlanıyor ve çalan parçanın sözlerini eş zamanlı olarak ekranına yansıtıyor. Bu hoparlör, kareoke ekranlarından aşina olduğumuz gibi sözleri söylendiği anda yansıtıyor. Böylece hem parçanın iletişimi gücünü hem de kullanıcıların dinleti tecrübelerini arttırıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=tNDAValahqo
Yarattığı görsellik ile şarkı sözü aramak, eklenti yüklemek, aktif olarak takip etmek yerine şarkı sözlerini parça ile etkileşimli olarak sunuyor.

Görsel; Youtube